SAD opominju Severnu Koreju: Uzdržite se!

© REUTERS / North Korea's Korean Central News Agency (KCNA)Kim Džong Un
Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su oštro kritikovale namere Severne Koreje da izvrše probu interkontinentalne balističke rakete i pozvale sve države da istupe sa stavom da će „svaka nezakonita akcija Pjongjanga imati posledice“.

Ovo saopštenje Pentagon je objavio u osetljivom trenutku — samo nekoliko nedelja pre nego što će funkciju predsednika SAD preuzeti Donald Tramp, navodi AFP.

Kamion prevozi model bespilotne letelice na vojnoj paradi u čast 100. rođendana osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Visoka tehnologija: Severna Koreja radi na novim dronovima

Pentagon je pozvao Pjongjang da se „uzdrži od provokativnih akcija i zapaljive retorike koja preti međunarodnom miru i stabilnosti“.

Nekoliko sati ranije, severnokorejski vođa Kim Džong Un je objavio da je ta zemlja blizu probnog lansiranja interkontinetalne balističke rakete.

„Istraživanje i razvoj najmodernije vojne opreme aktivno napreduju i pripreme za probno lansiranje interkontinetalne balističke rakete je u poslednjoj fazi“, rekao je Kim u govoru koji je prenosila televizija.

Rojters navodi da je Severna Koreja tokom 2016. izvršila do ranije nezabeleženi broj testiranja balističkih raketa, ali da pojedini stručnjaci tvrde da je još daleko od razvijanja interkontinetalne balističke rakete sa nuklearnom glavom, koja bi mogla da dosegne SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala