Saziv nove sednice o Siriji zavisi od pregovora u Astani

© REUTERS / Omar SanadikiAlep
Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji (MGPS) u velikoj meri zavisiće od uspeha pregovora u Astani, smatra direktor Instituta za orijentalne studije i politički savetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Siriju, Vitalij Naumkin.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin i Rohani razgovarali o pripremi za pregovore u Astani

Novi sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji (MGPS) u velikoj meri zavisiće od uspeha pregovora u Astani, ali je malo verovatno da će se održati do 8. februara, kada prema planu treba da počne sledeća runda međusirijskih konsultacija u Ženevi, smatra Vitalij Naumkin.

Ranije je u intervjuu za RIA Novosti Naumkin rekao da će se sastanak u Astani verovatno održati pre 20. januara, što je datum inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

„Tehnički sastanak MGPS-a može da se održi pre 8. februara ukoliko Tramp imenuje nove ljude. Ali to nije lako uraditi brzo. Njih, uključujući i Tilersona, mora da odobri Kongres. A ako stvari ne krenu glatko, videćemo. Za sada Tramp ne predviđa tako ozbiljan tim za Bliski istok, postoje neki kandidati kao što je Valid Faris koji je aktivno radio i verovatno će raditi kao konsultant za region.“

Specijalni izaslanik EU za Siriju Stafan de Mistura - Sputnik Srbija
De Mistura: Sporazum o primirju u Siriji spasiće živote mnogih civila

„Ali sve u svemu, za sada se ne zna ko će voditi tim za Bliski istok, kome će biti dato poverenje. Veoma je važno, naravno, kako će se razvijati rusko-američki odnosi. Teško je predvideti, ali postoje različiti scenariji, od najoptimističniji da mnogo umerenijih“, ističe Naumkin.

On je dodao da izvodljivost održavanja MGPS do obnavljanja pregovora u Ženevi zavisi od uspeha sastanka u Astani.

„Smatram da potreba da se sazove MGPS postoji u slučaju da Astana bude uspešna. Ako se ona održi u rokovima o kojima govorimo, to jest dovoljno rano da njeni rezultati utiču pre Trampove inauguracije“, rekao je Naumkin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala