Trampova Amerika može postati važan igrač na pregovorima o Siriji

© AP Photo / John MinchilloPostoяnnый predstavitelь Rossii v OON Vitaliй Čurkin
Postoяnnый predstavitelь Rossii v OON Vitaliй Čurkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa Amerika bi mogla da postane važan učesnik pregovora o Siriji u Astani. Moguće je i prisustvo drugih zemalja, kao što je Egipat, izjavio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.
Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Rusija podnela SB UN rezoluciju o Siriji

„Očekujemo da Trampova administracija nakon što pređe u Belu kuću 20. januara bude važan učesnik (pregovora u Astani)“, rekao je Čurkin.

„Mi smo jasno rekli da, sa naše tačke gledišta, to nisu samo napori Rusije i Turske na bilateralnoj osnovi. Naravno, Iran će aktivno učestvovati u pripremi sastanka u Astani. Nadamo se da će nam se i drugi pridružiti. Smatramo da je Egipat zemlja koja se odmah može pridružiti pripremi sastanka u Astani. Postoje i drugi veoma važni igrači — Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, možda i drugi“, dodao je Čurkin.

Primirje u Siriji koje su juče obelodanile Rusija i Turska faktički je omogućilo razdvajanje umerene opozicije od terorističke grupe Nusra front, što SAD ranije nisu uspele, rekao je Čurkin.

„Svi sporazumi su stavljeni na papir. Predstavnici SAD su posebno izbegavali pozicije koje zauzima tzv. umerena opozicija. Sumnjamo da nisu uspeli da razdvoje Nusra front od tzv. umerene opozicije. Sada je to postignuto. Naši vojnici razumeju ko je ko i gde je ko“, rekao je Čurkin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala