Vašington se sveti Moskvi za neuspeh sopstvene spoljne politike

© Sputnik / Alekseй Družinin/Anton Denisov/Press-služba prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednje akcije Vašingtona su osveta za neuspeh svoje spoljne politike. Veoma je simbolično što su se poklopile sa početkom primirja u Siriji, izjavila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
„Nije naš nivo“: Rusija neće deportovati američke diplomate

„Veoma je simbolično to što se desilo 29. decembra u svetu. U Moskvi je objavljeno primirje u Siriji, dugoočekivano, koje smo tražili — tražile su ga diplomate i vojska, objedinivši napore, pokušavajući da pronađu približne tačke sa našim partnerima. To je bilo tako teško. I toliko iskušenja su rusko spoljnopolitički resor i vojni resor prošli. Dana 29. decembra, istog tog dana, Vašington je čak objavio da proteruje ruske diplomate — to je neka vrsta osvete za neuspeh sopstvene spoljne politike. Mislim da je to veoma simbolično“, rekao je diplomata.

Rusija, donoseći odluku o recipročnim merama za proterivanje ruskih diplomata iz SAD uzimala je u obzir interese saradnika američkih diplomatskih predstavništava i njihove dece, rekla je Zaharova.

„Shvatajući da je diplomatija zasnovana na recipročnim merama i koracima uzimali smo u obzir sa svom ozbiljnošću i razmatrali smo pitanje kako će se osećati naše američke kolege i njihove porodice, i najvažnije, njihova deca, koja se sada pripremaju za Novu godinu i koja su sada na božićnim odmorima, kako će biti otrgnuti od školskog procesa i kako će im biti 72 časa da sakupe sve stvari i odu kući na takav način“, rekla je Zaharova. 

SAD će napustiti 96 ruskih državljana

„U stvari, ne radi se samo o diplomatama, već i o članovima njihovih porodica. To je 96 osoba, uključujući decu školskog i predškolskog uzrasta“, izjavila je Zaharova.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Bela kuća izgubila razum

U sankcioni spisak SAD su se našle diplomate koje su radile u SAD samo dva meseca.

„Prema podacima koje su poslužile administraciji kao osnova za donošenje takve odluke su podaci specijalne službe, da su navodno ruske diplomate učlestvovale u nekom radu na slomu odžavanja izbora za predsednika SAD“, saopštila je ona.

„Želela bih da navedem da su na spisku dipolomata i saradnika diplomatskih misija Rusije na teritoriji SAD našli su se ljudi koji rade u Americi bukvalno dva meseca. Na koji tehnološki način su oni mogli da učestvuju u potkopavanju američkih izbora, o čemu govore specijalne službe, ukazujući kao datme 2015. i proleće 2016. godine — nejasno je“, izjavila je ona.

Sinoć su Sjedinjene Američke Države saopštile da će deportovati 35 ruskih diplomata iz Vašingtona i San Franciska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala