Putin i Asad zadovoljni uvođenjem primirja u Siriji

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar el Asad
Predsednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin i sirijski lider Bašar el Asad razgovarali su o dogovorenom prekidu vatre koji će stupiti večeras na snagu i prelasku ka političkom rešavanju konflikta, saopšteno je iz pres-službe Kremlja.

Kako se navodi, dvojica predsednika razgovarali su telefonom, a istaknuto je veliko zadovoljstvo zajedničkim naporima Rusije i Turske u postizanju dogovora o uvođenju primirja.

Ambasada Rusije u Damasku - Sputnik Srbija
Novi napad na rusku ambasadu u Damasku

Takođe, Putin i Asad su se složili da će početak pregovora u Astani dati novi impuls ka pronalasku konačnog rešenja sirijskog konflikta.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Sirije Valid Mualem je rekao da Sirija veruje garancijama Rusije o sprovođenju primirja, budući da je Moskva saveznik Damaska u borbi protiv terorizma, dok ne veruje Turskoj.

On takođe veruje da primirje predstavlja realnu šansu da se kriza reši političkim putem.

SAD: Nadamo se očuvanju primirja

Specijalni izaslanik EU za Siriju Stafan de Mistura - Sputnik Srbija
De Mistura: Sporazum o primirju u Siriji spasiće živote mnogih civila

Sjedinjene Američke Države su izrazile nadu da će sve strane konflikta u Siriji poštovati režim prekida vatre, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Vesti o uvođenju prekida vatre su izuzetno pozitivan signal. Nadamo se da će primirje biti u potpunosti realizovano, kao i da će ga sve strane poštovati“, navodi se u pismenoj izjavio predstavnika Marka Tonera.

On je podsetio da SAD smatraju da sirijski konflikt nije moguće rešiti vojnim putem, te da pozdravljaju bilo koji napor kada je reč o očuvanju života civila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala