Jovanović: Obama sprečava normalizaciju odnosa Rusije i Amerike

© PixabaySAD Rusija - ilustracija
SAD Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka američkih vlasti o proterivanju ruskih diplomata treba da zakomplikuje posao dolazećem predsedniku Donaldu Trampu i oteža, oduži, ako ne i spreči da dođe do normalizacije odnosa između Amerike i Rusije, izjavio je bivši ambasador Srbije u UN Vladislav Jovanović.

On je za Sputnjik istakao da je očigledno da su oni koju su protagonisti zatezanja odnosa sa Rusijom i pokušaja izazivanja nekih unutrašnjih slabosti i raskola u samoj Rusiji, toliko pogođeni izborom predsednika koga nisu očekivali da se pribojavaju da će čitava ta njihova građevina možda propasti.

„Zbog toga je ovaj potez poprilično iracionalan, jer ako ima nekih neobjašnjivih stvari i otvorenih pitanja, to se postiže kontaktima, razgovorom, a ne merama ovakvog poprilično prevaziđenog oblika odmazde“, naglasio je on.

Zastava SAD - Sputnik Srbija
SAD deportuju 35 ruskih diplomata, Obama uveo nove sankcije Rusiji

Jovanović je podsetio da je sličnu meru uvela i Velika Britanija pre nekoliko decenija prema Sovjetskom Savezu, kada je masovno zatražila odlazak stotinak sovjetskih diplomata, navodeći kao razlog njihovu veliku umešanost u neke nedozvoljene radnje u Britaniji.

To je takođe bio jedan oblik zaoštravanja odnosa sa SSSR-om u vreme vrhunca Hladnog rata. 

„Sada se izgleda taj hladni rat vratio, pogotovo između SAD i Rusije, Evropa je takođe tu uključena, ali ona je više pratilac Amerike nego ključni faktor koji donosi odluke. Ovakve spektakularne odmazde bismo mogli i da očekujemo“, dodao je on.

Olakšavajuća okolnost, prema njegovim rečima, jeste da ova administracija broji svoje poslednje dane i teško je očekivati da bi za poslednjih 20 dana vlasti mogla da učini nešto što bi ozbiljnije, a ne samo spektakularnije, kao što je ovaj potez, ugrozila odnose između dve zemlje, a time i mir.

Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Zatvaranje diplomatskih misija u SAD — agonija Obamine administracije

Upitan da li ovo može da se protumači kao potpuni prestanak diplomatskih odnosa, Jovanović tvrdi da je to teško, kao i da se to dešava u situacijama objave rata ili nekih vrlo teških događaja.

„SAD i Rusija moraju da budu u kontaktu, ako ništa drugo zato što su jedine nuklearne supersile. U takvoj situaciji nemoguće je da jedna strana prekine odnose sa onom drugom. To bi izložilo nju i svet opasnostima koje bi bile nesagledive. Do toga neće doći, ali će, razume se, biti odgovora, recipročno“, zaključuje on. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala