Gutereš: Rat u Siriji postao rak na globalnom nivou

© AP Photo / Seth WenigNovoizabrani generalni sekretar UN Antonio Gutereš polaže zakletvu u sedištu UN u Njujorku
Novoizabrani generalni sekretar UN Antonio Gutereš polaže zakletvu u sedištu UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rat u Siriji postao je „kancer na globalnom nivou“, upozorio je novoizabrani generalni sekretar UN Antonio Gutereš, u nadi da će Vašington i Moskva prevazići razlike u stavovima i pomoći da se okonča kriza.
Mosul i Alep: Zašto može Zapad, a ne mogu Rusija i Sirija?

Taj rat je izazvao ne samo stradanja sirijskog naroda, već izaziva i „žestoke reakcije, koje u nekim slučajevima vode ka terorističkim delima“, rekao je u sredu bivši portugalski premijer portugalskoj televiziji SIC, prenosi AFP.

Gutereš je sirijski sukob nazvao „globalnom pretnjom“ i poručio da globalne sile moraju da odluče da okončaju taj sukob što se, kako je zaključio, ne može postići bez spoljne podrške.

Rat u Siriji počeo je 2011. godine kao pobuna protiv predsednika Bašara el Asada, ali je ona brzo prerasla u građanski rat, nakon što su sirijske vlasti, navodno, počele da sprovode brutalne mere protiv pobunjenika.

U tom ratu ubijeno je više od 310.000 ljudi, a milioni ljudi su bili primorani da napuste svoje domove.

To je postao složeni sukob na više frontova, u koji su uvučene globalne sile, lokalne milicije i džihadisti, pri čemu zapadne sile i neke regionalne države podržavaju pobunjenike, dok Rusija i Iran pružaju podršku Asadovom režimu, podseća francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala