Teroriste u Iraku finansiraju strane države

© AP Photo / Karim KadimIbrahim el Džafari ministar spoljnih poslova Iraka
Ibrahim el Džafari ministar spoljnih poslova Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroriste u Iraku finansiraju strane države i snabdevaju ih savremenim naoružanjem, izjavio je irački ministar inostranih poslova Ibrahim el Džafari.

Kako je rekao, teroristi koji su blokirani u Mosulu raspolažu ogromnim količinama naoružanja i municije.

Uprkos tome, Bagdad neće prekinuti kontakt sa zemljama koje podržavaju teroriste, istakao je Džafari i dodao da se iračke vlasti ipak nadaju da će se predstavnici tih zemalja što pre urazumiti.

Razrušene kuće u Mosulu - Sputnik Srbija
Američki general: Mosul i Raka biće oslobođeni za dve godine

„DAEŠ ima podjednake mogućnosti kao bilo koja druga država. Oni se bore sa izuzetno velikom finansijskom podrškom drugih zemalja. Iza njih stoje cele države i budžeti. Iračka vojska sve to uzima u obzir i pokušava da oslabi njegovu moć“, naveo je on.

Džafari je takođe naveo da je iračkoj vojsci potrebno određeno vreme kako bi Mosul oslobodila od terorista, budući da je neophodno da tom prilikom bude što manje žrtava među civilima.

„Doktrina iračke vojske podrazumeva što manje žrtava među civilima, dok se DAEŠ time koristi. Upravo zbog toga mi ne žurimo, koristimo dodatna sredstva kako bismo sačuvali živote građana. Potrebni nam je vreme kako bismo oslobodili grad sa što je manje žrtava“, istakao je on.

Do sada je, prema njegovim rečima, oslobođeno 40 četvrti Mosula, od ukupno njih 56.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala