Kineski vojnik otkrio lokaciju vojne baze aplikacijom za mobilni

© AP Photo / Ng Han GuanKineski vojnik namešta trupe tokom vežbe za vojnu paradu u Pekingu
Kineski vojnik namešta trupe tokom vežbe za vojnu paradu u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski vojnik koji nije mogao da odoli da se ne pohvali o impresivnim rezultatima svojih treninga redovno je na društvenim mrežama objavljivao podatke svoje fitnes aplikacije, čime je nenamerno otkrio lokaciju svoje vojne baze.
Kineska vojska na vojnim vežbama - Sputnik Srbija
Kineski specijalci — naslednici Brusa Lija (video)

Incident se desio u obalskoj kineskoj provinciji Fuđijan. Instruktor u bazi primetio je da vojnik objavljuje svoje rezultate treninga na mesindžeru „Vičet“ pomoću aplikacije za beleženje rezultata treninga, koja je utvrdila lokaciju korisnika i rastojanja koja je korisnik prelazio, javio je list „Saut čajna morning post“.

Instruktor je zatim rekao vojniku da odmah izbriše informacije, pošto su one jasno pokazivale gde se nalazi vojna baza, kao i okolne zgrade. Nakon incidenta, baza je zabranila upotrebu GPS sistema na aplikacijama za mobilne telefone i prenosivim elektronskim uređajima, navodi portal „Pejper“.

Oko 43 odsto vojnika u bazi koristilo je aplikaciju za praćenje kretanja, navelo je odeljenje za bezbednost. Kineski vojnici upozoreni su na rizik od curenja vojne tajne upotrebom aplikacije za beleženje rezultata vežbanja i objavljivanja rezultata svojih treninga na društvenim mrežama, navodi se u izveštaju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala