Turska spremna da sarađuje s Asadom

© REUTERS / Abdelrahmin IsmailSirijsko-turska granica
Sirijsko-turska granica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentarišući trilateralni sastanak šefova ruske, iranske i turske diplomatije u Moskvi, zamenik predsednika opozicione turske Republikanske narodne stranke Ozturk Jilmaz za „Sputnjik“ kaže da je na taj način Ankara prvi put najavila da je spremna da sarađuje sa Asadom.

„Poraz opozicije u Alepu promenio je odnos snaga u Siriji. Vladajuća turska stranka, Stranka pravde i razvoja, doživela je poraz njene sirijske politike. Na pregovorima u Moskvi Ankara je odustala od ove propale političke strategije, koja je bila na snazi pet-šest godina i koja predviđa promenu vlasti u Siriji“, kaže Jilmaz.

Ministri spoljnih poslova Irana, Rusije i Turske, Mohamed Džavad Zarif, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu na konferenciji za medije nakon sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija, Iran i Turska garanti za rešenje sirijske krize

Prema njegovim rečima, u deklaraciji koja je potpisana u Moskvi, akcenat je stavljen na očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije. Turska strana je insistirala na tome i ranije, ali sada prvi put kaže da je spremna da sarađuje sa Asadom, ističe on.

Turski političar smatra da se menja i format pregovora. Naime, tokom sastanaka u Ženevi glavnu ulogu su imale Rusija i SAD kao kopredsednici Međunarodne grupe podrške Siriji, ali sada je Obamina administracija „izgubila inicijativu“ koja je prešla u ruke Moskve.

Jilmaz ističe da su pregovori u Moskvi važan korak ka normalizaciji situacije u Siriji.

„Nadam se da će posle sastanaka u Astani napredak biti još vidljiviji. Sada je već jasno da je taj problem nemoguće rešiti vojnim putem. Očuvanje principa teritorijalnog integriteta Sirije, kao i činjenica da se teritorija pod kontrolom DAEŠ-a smanjuje, a Asadova vojska napreduje, stvara dobar temelj za političko rešavanje sirijske krize“, zaključuje Jilmaz.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala