Politička kriza u Makedoniji se nastavlja?

© AP PhotoSkoplje
Skoplje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politička kriza u Makedoniji će se, verovatno, produžiti i treću godinu zaredom, jer obe glavne političke stranke u toj zemlji poručuju da će pokušati da formiraju novu Vladu posle spornih izbora, ocenjuje danas Rojters.
Politički skup u Skoplju - Sputnik Srbija
Makedonija — država ili protektorat?

Britanska agencija podseća da je politička kriza u Makedoniji izbila početkom 2015. godine, kada je opoziciona socijaldemokratska partija SDSM optužila administraciju Nikole Gruevskog, višegodišnjeg lidera partije VMRO-DPMNE, za prisluškivanje telefonskih razgovora desetina hiljada građana.

Na jučerašnjim ponovljenim izborima u Tearcu SDSM je osvojio 245 glasova, u odnosu na 149 glasova koliko je dobio VMRO-DPMNE, ali to nije uticalo na promenu rezultata prema kojima VMRO ima 51 poslaničko mesto, a SDSM 49 poslaničkih mesta.

Ranije sinoć, stranka VMRO-DPMNE proglasila je pobedu na ponovljenim izborima, a kako je prenela MIA, predstavnik te partije Antonio Milošoski naveo je na društvenim mrežama da je njegova stranka „odbranila vođstvo od oko 300 glasova“.

Međutim, portparol SDSM-a je rekao da će „na čelo Vlade doći SDSM i Makedonija će imati odgovornu Vladu koja može da donese demokratske promene“, navodi Rojters.

Iz kabineta aktuelnog predsedavajućeg Parlamenta Trajka Veljanoskog je saopšteno da će rokovi za konstituisanje Sobranja biti poštovani, te da će konstitutivna sednica najverovatnije biti održana u petak, preneli su makedonski mediji.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala