Papa: Palestinci i Izraelci, klonite se mržnje i osvete

© REUTERS / TONY GENTILEPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja uputio je danas božićnu poruku nade u mir u svetu koji je na udaru ratova i terorizma, pozvavši ljude da se sete migranata, izbeglica i onih koji su pogođeni ekonomskom nestabilnošću izazvanom „obožavanjem novca“, a Palestince i Izraelce — da se klone mržnje i osvete.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je u tradicionalnoj, svojoj četvrtoj, poruci „Urbi et orbi“, odnosno gradu i svetu, podsetio na zajedničku pošast rata, nasilja i stradanja u vreme koje bi trebalo da obeleže sklad i mir čiji je simbol novorođeni Isus, prenosi Rojters.

„Mir onima koji su izgubili dragu osobu kao rezultat brutalnih terorističkih činova, koji su posejali strah i smrt u srca tolikih zemalja i gradova“, rekao je papa u obraćanju sa glavnog balkona bazilike Svetog Petra pred oko 40.000 vernika okupljenih na istoimenom trgu.

Papa - Sputnik Srbija
Papa Franja: Bog rata ne postoji

Poželeo je mir ljudima koji „pate zbog ekonomskih ambicija nekolicine, zbog pohlepe i obožavanja novca, što vodi u ropstvo“.

Palestincima i Izraelcima, suočenim sa novim tenzijama nakon usvajanja rezolucije u UN kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, poručio je da mržnju i osvetu ostave po strani i „ispišu novu stranicu istorije“.

Papa je pozvao na mir u Siriji, pozvavši na hitnu pomoć iscrpljenom stanovništvu grada Alepa, koji su snage sirijske vlade nedavno ponovo preuzele posle četvorogodišnjih pogubnih sukoba sa pobunjenicima.

Pozvao je i na okončanje „fundamentalističkog terorizma“ u Nigeriji, odnosno zlodela Boko Harama, pokreta koji je ubio 15.000 ljudi i raselio više od dva miliona tokom sedmogodišnje pobune s ciljem osnivanja islamske države.

Papa Franja je, takođe, apelovao na okončanje tenzija između vlade i opozicije u Venecueli, na harmoniju u Kolumbiji, gde je nedavno završen građanski rat sa gerilom FARK, i na rešavanje sporova na Korejskom poluostrvu i u Mjanmaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala