Pakistan oslobodio 220 indijskih ribara

© AFP 2023 / ARUN SANKARIndijska zastava
Indijska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pakistan je danas oslobodio 220 indijskih ribara u gestu dobre volje da bi se smanjile tenzije sa susednom Indijom, saopštili su zvaničnici Pakistana, a prenosi Rojters.

Ribari su uhapšeni pre više od godinu dana zbog ulaska u pakistanske vode u Arapskom moru, gde je granica dveju zemalja nejasna.

Indijska zastava - Sputnik Srbija
Indija: Pakistan je teroristička država

„Imamo ukupno 518 indijskih ribara, od kojih je 220 danas oslobođeno u gestu dobre volje pakistanske vlade. U sledećoj fazi, koja će biti realizovana 5. januara, oslobodićemo još 219 ribara“, rekao je policijski zvaničnik Rojtersu.

Odnosi Indije i Pakistana su opterećeni od državnog udara koji je izvela indijska vojska u Kašmiru početkom jula, a u septembru su militanti ubili 18 vojnika u indijskoj vojnoj bazi, navodi britanska agencija.

„Cenimo gest dobre volje Pakistana, ali očekujemo slične recipročne mere od Indije, koja drži u zatvorima 156 Pakistanaca, među kojima je i 13 dece“, rekao je predsednik pakistanske organizacije za prava ribara.

Konvencija UN koja se odnosi na zakone mora, predviđa da ribari koji pređu u teritorijalne vode druge zemlje mogu da budu upozoreni, ali ne i uhapšeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala