Odlazak legendarne stjuardese

© AFP 2023Stjuardesa Vesna Vulović. U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa "Jata" Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara.
Stjuardesa Vesna Vulović. U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa Jata Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa „Jata“ Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara.

Beogradski mediji navode da su telo Vulovićeve juče pronašli u njenom stanu prijatelji, kao i da uzrok smrti nije poznat, ali da je bilo očigledno da je preminula pre nekoliko dana.

Avionska nesreća u kojoj je učestvovala se dogodila 1972. godine, kada se iznad Čehoslovačke srušila letelica. 

Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu. 

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna. 

Nastavila je da radi za „Jat“, ali ne kao stjuardesa već za šalterom, nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen, zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole. 

Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija. 

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

 

Izvor: Tanjug, B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala