Netanjahu dobio podršku Trampovog tima protiv rezolucije UN

© AP Photo / Sebastian ScheinerPremijer Izraela Benjamin Netanjahu
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Izraela Benijamin Netanjahu saopštio je da je dobio obećanje uticajnih američkih kongresmena i predstavnika buduće administracije Donalda Trampa da će uložiti sva sredstva kako bi se oborila rezolucija Saveta bezbednosti UN protiv izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji.
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp o SB UN i Izraelu: Biće drugačije posle 20. januara

„Razgovarao sam u petak s mnogim američkim liderima i bilo mi je drago da čujem od članova Kongresa, kako demokrata, tako i republikanaca, da će se svim sredstvima kojima raspolažu boriti protiv ove odluke. Isto sam čuo i od naših prijatelja u budućoj administraciji“, rekao je Netanjahu. 

Američki sagovornici, prema rečima Netanijahua, obećali su da će uvesti zakone koji bi kažnjavali zemlje i organizacije koje pokušavaju da nanesu štetu Izraelu. 

„Oni govore da se to odnosi i na Ujedinjene nacije koje, podsećam, dobijaju četvrtinu, 25 odsto svog budžeta od SAD“, rekao je Netanjahu. 

„Rezolucija UN koja je usvojena juče – to je labudova pesma starog sveta koji se pristrasno odnosi prema Izraelu. Stupamo u novu eru. Kako je juče rekao novoizabrani predsednik Tramp, to će se dogoditi mnogo brže nego što ljudi misle. U novoj eri cena za one koji pokušavaju da naškode Izraelu biće mnogo veća i nju će tražiti ne samo SAD nego i Izrael“, zapretio je izraelski premijer. 

Bilbord sa zastavama Amerike i Izraela - Sputnik Srbija
SAD odbacile jedinog bliskoistočnog prijatelja

Netanjahu je izjavio da će njegova zemlja preispitati svoje odnose s Ujedinjenim nacijama.

„Naložio sam Ministarstvu inostranih poslova da tokom mesec dana preispita sve naše kontakte s UN, uključujući izraelsko finansiranje ustanova UN i prisustvo predstavnika UN u Izraelu“, rekao je Netanjahu. 

Iz protesta otkazana poseta ukrajinskog premijera

Izraelski premijer je iz protesta otkazao i posetu ukrajinskog premijera Vladimira Grojsmana planiran za sledeću sedmicu, saopštio je u subotu izraelski internet portal „Vaj-net“.

„Odluka da se otkaže poseta doneta je u znak protesta zbog toga što je Ukrajina, inače prijateljski nastrojena prema Izraelu, glasala za podršku rezoluciji Saveta bezbednosti UN“, navedeno je u tekstu u kojem nije naveden izvor informacije. 

Savet bezbednosti u petak je usvojio rezoluciju koja zahteva od izraela da prekine izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, među kojima je i Istočni Jerusalim.

Bez obzira na brojne apele Izraela, Sjedinjene Američke Države su se, suprotno uobičajenoj praksi, uzdržale od glasanja, ne uloživši veto na nacrt, zbog čega je on usvojen. Kancelarija Netanjahua je u petak saopštila da neće poštovati rezoluciju. 

 

 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala