Erdogan želi s Trampom da razgovara o zoni bezbednosti u Siriji

© AFP 2023 / STRINGERPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da s novoizabranim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom razgovara o uspostavljanju zone zabrane letova na severu Sirije.

Tramp je ranije obećao da će u Siriji stvoriti humanitarne zone bezbednosti i primorati zemlje Persijskog zaliva da to plate. 

Riski predsednik Vlaldimir Putin i iranski predsednik Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Putin i Rohani: Oslobođenje Alepa korak ka pobedi nad terorizmom

„Stalno govorim o neophodnosti stvaranja zone bezbednosti u Siriji, oslobođene od terorista. O tome smo govorili Americi, Rusiji i Iranu. Otvoreno kažem da će Ankara uspostaviti zonu bezbednosti na severu Sirije i da neće dozvoliti da na toj teritoriji borave teroristi. Od 20. januara u SAD će početi da radi novi predsednik. S njim ću o tome razgovarati“, rekao je predsednik Turske nastupajući u Istanbulu. 

On je dodao da je Ankara spremna da sa SAD razgovara o zajedničkoj operaciji za oslobađanje sirijske Rake od terorista DAEŠ-a. 

Armija Turske 24. avgusta počela je operaciju „Štit Eufrata“ protiv boraca DAEŠ-a, uz učešće sirijske opozicije. Zauzet je pogranični grad Džarablus na severu Sirije i u ovom trenutku u toku je ofanziva na grad Bab. Ranije je Erdogan izjavio da je cilj operacije čišćenje teritorije od 5.000 kvadratnih kilometara od terorista i stvaranje zone bezbednosti za razmeštanje izbeglica. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala