Ćerka Sadama Huseina: Tramp je drugačiji

© AFP 2023 / KHALED FAZAA Ćerka Sadama Huseina Ragad Husein
Ćerka Sadama Huseina Ragad Husein - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ragad Husein, najstarija ćerka bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, okrivila je SAD za haos u Iraku, ali je izrazila nadu da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp voditi drugačiju politiku od svojih prethodnika, jer ima „visok nivo političkog senzibiliteta“.

„Ono što je očigledno, to je da on ima visok nivo političkog senzibiliteta, koji je znatno drugačiji od one kod njegovih prethodnika. On je ukazao na greške drugih, naročito kada je u pitanju Irak, što znači da je veoma svestan grešaka počinjenih u Iraku i onoga što se desilo mom ocu“, rekla je Ragad Husein za Si-En-En.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: SAD da prošire nuklearne kapacitete

Tramp je, tokom predizborne kampanje, rekao da se protivi ratu u Iraku, ali je javno podržao invaziju u intervjuima datim pre i posle rata.

Iako je govorio da je Sadam Husein bio „loš momak“, on je hvalio njegova „efikasna ubistva“ terorista, podseća američki medij.

U prvom intervjuu od smrti svog oca pre 10 godina, Ragad kaže da nikada nije videla snimak njegovog ubistva i da „odbija da ga pogleda“.

„Detalji njegove smrti su ružni i bolni, ali to je časna smrt“, ocenila je u telefonskom razgovoru za Si-En-En iz Amana, gde je našla utočište posle iračke invazije 2003. godine.

Sadam Husein, koji je vladao Irakom od 1979. godine do trenutka kada je svrgnut i kada ga je zarobila koalicija predvođena SAD 2003. godine, obešen je u decembru 2006. godine.

Ubrzo nakom njegove smrti, tadašnji američki predsednik Džordž V. Buš, koji je izdao naređenje o invaziji Iraka, rekao je da je pogubljenje iračkog lidera „ne bi bilo moguće bez odlučnosti iračkog naroda da razviju društvo, u kojem će na snazi biti vladavina zakona“.

Vladimir Putin i Barak Obama - Sputnik Srbija
Obama: Putin je Sadam

Međutim, era „sektaštva i nasilja“ nastavila se u narednih deset godina u Iraku.

Na optužbe iračke vlade da podržava, sada nezakonitu, stranku svog oca — Arapsku socijalističku partiju Baas, čija se ideologija zasniva na arapskom nacionalizmu i arapskom socijalizmu, ćerka bivšeg iračkog lidera kaže da se ne bavi politikom i da ne podržava nijednu grupu ili partiju na terenu.

Oštro negira i optužbe Bagdada da podržava Islamsku državu i da navija da njeni pripadnici zadrže Mosul.

„Naravno da nemam nikakve veze s tom grupom, ili sa bilo kakvim ekstremističkim grupama. Ideologija naše porodice nema nikakve sličnosti sa ekstremističkim grupama. Dokaz je to što su te grupe postale moćne u Iraku nakon što smo napustili zemlju i nakon što se naša vladavina u njoj završila“, rekla je Ragad Husein.

Svog oca pohvalila je zbog stabilnosti koju je, kako kaže, doneo Iraku.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp pohvalio Sadama Huseina kao ubicu terorista

Islamska država i druge grupe, tvrdi ona, ne bi mogle da uđu u Irak da je on živ.

Svog oca opisuje kao „heroja, hrabru osobu, nacionalistu i simbol miliona ljudi“.

„Bio je borac i znao je da njegov kraj neće biti lak“, rekla je Ragad.

Većina onoga što mediji kažu o njenom ocu, tvrdi, izmišljeno je.

„Da, bilo je brutalnosti, ponekad mnogo, a ja ne mogu da podržim brutalnost, ali je Irak zemlja kojom je teško vladati i tek sada ljudi to shvataju“, poručila je Ragad Husein.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala