Slovenci i dalje ljuti zbog hrvatske bombonjere

© Flickr / Francisco AntunesLjubljana, Slovenija
Ljubljana, Slovenija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ocenio je zaplet s bombonjerom „Kraša“ s kartom Hrvatske, koju je službenicima njegovog ministarstva kao poklon pred Božić poslala hrvatska ambasadorka u Ljubljani, kao diplomatski gaf.

„Radilo se o vrlo neuspelom izboru poklona, Hrvatska u tome nema sreće“, kazao je Erjavec novinarima koji su ga pitali da komentariše slučaj koji su mediji u Ljubljani nazvali „čokoladnom“ aferom, prenosi portal „Indeks“.

Neki službenici i diplomate u ministarstvu Erjavca dobili su uobičajene skromne poklone, uz čestitke pred Božić, ali su morali da ih vrate jer je — kako navode mediji — ocenjeno da se radi o hrvatskoj „provokaciji“.

Zastave Slovenije i EU vijore se u Ljubljani - Sputnik Srbija
Hrvatska čokolada razbesnela Slovence

Na „Krašovoj“ bombonjeri koja se nalazila u nekim paketićima je reljefna geografska karta Hrvatske s ucrtanom granicom na sredini Piranskog zaliva, koja je za Sloveniju sporna.

Iako je iz „Kraša“ pojašnjeno da takav poklopac na bombonjeri proizvode već dvadesetak godina, i iako je ambasadorka Vesna Terzić rekla da je sama birala poklone, želeći da slovenačkim kolegama učini kompliment i zaželi mir i sreću za Božić i Novu godinu, u medijima su se pojavile spekulacije da se radilo o političkoj „poruci“ hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, a navodno i zahtevi da se zbog bombonjere i službeno protestuje, što je Erjavec zasad odbio.

Komentarišući slučaj s bombonjerom i odnose s Hrvatskom uopšte, Erjavec je u izjavi novinarima u Ljubljani kazao da odnosi nisu najbolji, te izrazio očekivanje da će arbitražni sud doneti rešenje koje će važiti za obe države, iako je Hrvatska istupila iz arbitraže koju je Slovenija kompromitovala.

„Odluka arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske imaće status međunarodne odluke koja će moći da se implementira“, kazao je šef slovenačke diplomatije.

Ocenio je da će u konačnoj presudi biti odlučeno i o podeli troškova arbitraže iako Slovenija, zbog produženja postupka nakon što je Hrvatska pokrenula postupak izlaska iz arbitraže prema Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima, do daljeg snosi sve troškove postupka.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala