Dačić: Za nas je neprihvatljivo kako je okarakterisana Rusija

© Tanjug / MSP/ Ognjen StevanovicIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija tokom predsedavanja OEBS-u trudila da ne pređe liniju koja je označavala pristrasnost, a da se u određenim momentima pojave rezolucije koje su toliko oštre da Srbija ne može da ih podrži jer ima svoje interese.

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa nedavno usvojenom rezolucijom u Generalnoj skupštini UN kojom se poziva na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu, kada je Srbija glasala protiv, ponovio da ima rezolucija koje su bile toliko oštre da prelaze granicu da se to može ceniti kao uzdržanost.

Generalna skupština UN - Sputnik Srbija
Rezolucija Ukrajine o Krimu: Srbija glasala protiv

„Jezik, ton, način kako se karakteriše Rusija u tom dokumentu za Srbiju je bio neprihvatljiv“, naveo je šef diplomatije.

U konkretnom slučaju, dodao je, teško bi bilo zadržati dobre odnose sa Rusijom ukoliko bismo se priključili takvoj rezoluciji.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da Srbija neće imati posledica zbog toga što nije podržala pomenutu rezoluciju jer je, kako je rekao, naša zemlja autonomna u vođenju spoljne politike.

Dodao je da nismo deo EU, da ne utvrđujemo zajedničku politiku već smo u obavezi da joj se postepeno prilagođavamo.

„Rusija je u toj rezoluciji okvalifikovana na najgori mogući način, te Srbija zbog toga nije mogla da je prihvati“, rekao je Dačić i dodao da ne veruje da bi zemlje koje možda prigovaraju Srbiji što nije glasala ili je bila uzdržana da bi glasale za rezoluciju kada bi se na sličan način okarakterisalo stanje na Kosovu.

„Nama neko da drži lekcije iz principijelnosti — daleko su oni od toga“, zaključio je Dačić.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala