Zašto je atentator morao da bude likvidiran

© AP Photo / Burhan OzbiliciUbistvo ambasadora Rusije u Ankari
Ubistvo ambasadora Rusije u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da ne sumnja da je kriminalac koji je ubio ruskog ambasadora Andreja Karlova bio povezan sa mrežom FETO opozicionog propovednika Fetulaha Gulena.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tokom redovne konferencije za medije - Sputnik Srbija
„Njujork dejli njuz“ treba da se izvini za članak o ubistvu Karlova

Preliminarne informacije iz istrage o ubistvu ambasadora Rusije ukazuju da je ubica imao veze u inostranstvu, izjavio je Erdogan na pres-konferenciji u Ankari.

„Veze teroriste koji je ubio ambasadora Rusije ukazuju da je pripadao FETO-u. Ta prljava organizacija, nažalost, pronikla je u našu vojsku i policiju. Atentat na ambasadora je jasan dokaz toga. Tragovi vode u inostranstvo“, rekao je Erdogan.

„Karlov je bio poseban diplomata. On se nikad nije mešao u unutrašnje stvari Turske i radio je sve za razvoj odnosa Ankare i Moskve“, dodao je Erdogan.

Zašto su ubili ruskog ambasadora

On je naveo da je turska policija morala da likvidira teroristu zbog straha da je napadač kod sebe mogao da ima bombu.

„Postoje spekulacije na temu zašto ga nisu uhvatili živog. Međutim, za to bi se moralo platiti životom. On je mogao da ubije nekoliko policajaca. Pripadnik koji je ubio teroristu video je da je ovaj napravio sumnjivi pokret rukom i mislio je da može da izvadi i baci bombu. Tada ga je policajac ubio“, naveo je turski predsednik.

On je dodao da istragu o ubistvu vodi komisija uz učešće ruskih specijalaca.

Andrej Karlov napadnut je na otvaranju izložbe u Ankari 18. decembra, a od zadobijenih rana preminuo je na licu mesta. Ubica koji je likvidiran tokom specijalne operacije zvao se Mevlut Mert Altinaš i on je više od dve godine radio u turskoj policiji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala