Britanski ministar odbio da zvanično optuži Moskvu za zločin

© AFP 2023 / JIM WATSONDržavni ministar Velike Britanije Alan Dankan na konferenciji u Burnmautu
Državni ministar Velike Britanije Alan Dankan na konferenciji u Burnmautu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni ministar Velike Britanije Alan Dankan odbio je da optuži Moskvu za narušavanje međunarodnog prava u Siriji. Zamenik britanskog ministra spoljnih poslova pozvao se na činjenicu da je to veoma teško pitanje sa pravne tačke gledišta kojim se on ne bavi, prenosi „Indipendent“.
Ministri spoljnih poslova Irana, Rusije i Turske, Mohamed Džavad Zarif, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu na konferenciji za medije nakon sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija, Iran i Turska garanti za rešenje sirijske krize

Dankan je izjavio da je kao rezultat akcije Rusije u Alepu ubijeno više od 3.000 civila, a pola miliona ljudi bilo je pod opsadom. Osim toga, on kaže da su ruske oružane snage „uništavale medicinske ustanove“.

Ipak, odgovarajući na pitanje da li je Rusija prekršila međunarodno pravo, ministar je odgovorio da on „nije upoznat sa formalnim detaljima“ situacije i ne želi da „kaže nešto netačno“.

„To je veoma teško pitanje sa tačke gledišta pravnih formalnosti“, rekao je Dankan i dodao da se on time nije bavio.

Ta Dankanova izjava izazvala je nedoumicu kod Krispina Blanta, člana Konzervativne partije, koji je istakao da je ona u suprotnosti sa stavom britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, Dankanovog neposrednog šefa.

Situacija u Alepu, Sirija 12.15.2016. godine - Sputnik Srbija
Ruski ambasador objasnio britanskom ministru smisao evakuacije terorista iz Alepa

List podseća da je Džonson prošle nedelje izjavio da „ni Rusija ni Iran nisu ispunili svoje obaveze preuzete prema međunarodnom humanitarnom pravu“. Konkretno, te zemlje nisu „doprinele isporuci humanitarne pomoći civilima u onim mesecima kada se istočni deo Alepa nalazio pod opsadom“.

Dankan je, takođe, reagovao i na ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj. On je rekao da Velika Britanija osuđuje taj „gnusni napad“ i uverio da je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije već kontaktiralo i tursku i rusku stranu kako bi izrazilo svoje saučešće.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala