Krvavi pir DAEŠ-a u Jemenu, desetine mrtvih (video)

© AFP 2023 / SALEH AL-OBEIDIYemenis gather at al-Sawlaba base in Aden's al-Arish district on December 18, 2016, after a suicide bomber targeted a crowd of soldiers
Yemenis gather at al-Sawlaba base in Aden's al-Arish district on December 18, 2016, after a suicide bomber targeted a crowd of soldiers - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 48 jemenskih vojnika danas je ubijeno, a više desetina ranjeno u Adenu, u napadu bombaša-samoubice pripadnika DAEŠ-a, javljaju agencije pozivajući se na vojne zvaničnike i lekare.

Meta napada su bili pripadnici vojske koji su se okupili da podignu platu u blizini baze na severoistoku Adena.

Bombaš-samoubica je neprimetno ušao među vojnike dok su čekali ispred kuće šefa specijalnih snaga bezbednosti za Aden, pukovnika Nasera Sarea, u blizini baze El Savlaban, i potom se razneo.

„Broj ubijenih je porastao na 48, a ranjeno je 84 pripadnika vojske“, rekao je za AFP šef zdravstvene službe u Adenu Abdel Naser el Vali.

Vali je prvobitno rekao da je poginulo 40 vojnika, ali je upozorio da će taj broj verovatno rasti zbog toga što se neki nalaze u kritičnom stanju.

Sarea je rekao da je bombaš „iskoristio okupljanje i detonirao eksploziv dok je bio među njima“.

Na poprištu eksplozije mogu se videti krvave mrlje i razbacane cipele, navodi AFP.

DAEŠ je preuzeo odgovornost za napad, a u saopštenju je naveo da je bombaš-samoubica, „koji je želeo da postane mučenik“, prošao kontrolni punkt pre nego što se razneo.

U El Savlabanu je pre osam dana izvršen sličan napad u kome je ubijeno 48, a ranjeno 29 vojnika.

Jemenske vlasti mesecima vode kampanju protiv džihadista koji su aktivni na jugu i istoku siromašnog Jemena.

DAEŠ i njen teroristički rival Al Kaida su iskoristili sukob između vlasti u Jemenu i pobunjenih Huta koji kontrolišu prestonicu Sanu da ojačaju prisustvo u južnom delu zemlje.

 

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala