Sirijska vlada predala dokaze da je DAEŠ koristio hemijsko oružje

© AFP 2023 / JM LOPEZ Volonteri učestvuju u simulaciji reagovanja na hemijski napad u severnom sirijskom gradu Alepu
Volonteri učestvuju u simulaciji reagovanja na hemijski napad u severnom sirijskom gradu Alepu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vlada predala je predstavnicima međunarodne misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja dokaze da su militanti koristili hemijski gas iperit, saopštio je portparol sirijskog nacionalnog organa za sprovođenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja Samer Abas.

„Predstavili smo misiji sve dokumente, koji su provereni i prihvaćeni. Misija će ponovo doći u Siriju da prikupi uzorke koje će kasnije analizirati“, rekao je Abas. Radi se o uzorcima koje su prikupili stručnjaci Ministarstva odbrane Rusije a koji svedoče da je 31. oktobra 2016. godine u selu Maret Um Hauš u oblasti Afrin provincije Alep korišćena minobacačka granata kalibra 240 milimetara ispunjena iperitom, objasnio je predstavnik sirijskog organa.

Skladište hemijskog oružja - Sputnik Srbija
Moguća istraga o upotrebi hemijskog oružja u Alepu

Misija je usvojila samo materijalne dokaze za organizaciju istraživanja, a materijalni dokazi (uzorci), plombirani su i ostavljeni na čuvanje Sirijcima do razrešenja finansijskih teškoća za isporuku čarter letom u Hag. Procenjeno vreme za isporuku uzoraka je januar 2017.

Misija je radila na zvanični zahtev sirijske vlade od 12. decembra u Damasku. U njenom sastavu nalaze se inspektori iz SAD, Velike Britanije, Australije, Slovačke i Slovenije.

Predstavnici misije nakon predaje dokaza nisu davali komentare.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala