Kina: Dejstva SAD zbog drona su senzacionalistička

© AP Photo / Guang Niu, PoolKineska ratna mornarica poseduje više od 300 brodova
Kineska ratna mornarica poseduje više od 300 brodova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Kine nazvalo je senzacionalističkim dejstva Sjedinjenih Američkih Država posle zadržavanja američkog podvodnog drona u Južnokineskom moru.

Agencija Rojters u petak je saopštila, pozivajući se na neimenovanog činovnika iz SAD, da je 15. decembra severozapadno od baze Subik Bej na Filipinima Kina zaplenila podvodni dron koji je bio upućen u međunarodne vode Južnokineskog mora sa okeanografskog istraživačkog broda SAD „Boudič“. 

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Kineska krađa podvodnog drona čin bez presedana

Portparol Pentagona Piter Kuk kasnije je izjavio da je dron obavljao posao u skladu sa normama međunarodnog prava i da treba da bude vraćen. 

U komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Kine navedeno je da je 15. decembra univerzalni spasilački brod kineske vojne mornarice u akvatoriji Južnokineskog mora pronašao nepoznatu napravu. 

Kako bi zaštitila brodove i personal koji plove kroz tu akvatoriju, kineska strana je pokazala profesionalizam i odgovornost izvršivši proveru objekta. Tokom provere se ispostavilo da je objekat američki podvodni dron.

„Kina direktno sa SAD održava kontakte u vezi sa tim pitanjem. Senzacija koju je američka strana jednostrano pokrenula je nedopustiva, ne doprinosi pozitivnom rešavanju problema. Izražavamo žaljenje tim povodom“, navedeno je u saopštenju. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala