Amerika kriva za dešavanja u Palmiri

© REUTERS / Omar SanadikiPalmira
Palmira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je na pres-konferenciji sa japanskim premijerom Šinzom Abeom izjavio da to što se dešava u Palmiri predstavlja rezultat nedogovorenih akcija SAD sa Sirijom i Rusijom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Potrebno je prekinuti „istorijski ping-pong“ sa Kurilima

„Sve što se dešava u Palmiri je rezultat nedogovorenih akcija između tzv. međunarodne koalicije, sirijskih vlasti i Rusije“, rekao je Putin.

„Više puta sam govorio, da bi borba protiv terorizma bila efikasna potrebno je ujediniti napore“, istakao je šef ruske države.

Ruski predsednik je izjavio da se nada da sirijska vojska može da se učvrsti u Alepu.

„Veoma se nadam da će sirijska vojska, nakon uspešnih borbenih akcija u Alepu, uspeti da se učvrsti, a da će civili da se vrate normalnom životu. Već nekoliko hiljada ljudi se vratilo u svoje kuće, čak u polurazrušene“, rekao je Putin.

Turska i mirovni proces

Turska pruža svesrdnu podršku operaciji izlaska militanata iz Alepa kako bi se spasili civili, izjavio je predsednik Rusije.

Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Kako Asad vidi oslobađanje Alepa

„Sudeći po svemu, ja vidim da se dešava upravo to što smo se dogovorili, uključujući i sa predsednikom Turske još za vreme sastanka u Sankt Peterburgu. Mi smo se dogovorili da Turska pruža svestranu podršku u napuštanju grada onih militanata koju budu spremni da polože oružje u Alepu, pre svega, radi očuvanja života civila“, naveo je ruski predsednik na pres-konferenciji u Japanu.

Predsednici Rusije i Turske su se dogovorili da predlože zaraćenim stranama u Siriji mirovne pregovore u Astani, naveo je Putin.

„Naredna faza je postizanje dogovora o punom prekidu vatre na teritoriji čitave Sirije. Mi vodimo veoma intenzivne pregovore sa predstavnicima naoružane opozicije, takođe uz posredovanje Turske“, rekao je Putin i dodao:

„Ako strane u konfliktu pristanu mi ćemo se obratiti sa molbom predsedniku (Kazahstana) Nazarbajevu da podrži ovaj proces. Ako se to desi, to neće biti platforma koja će biti konkurencija na primer Ženevi. Ona će dopunjavati ženevske pregovore.“

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala