Mesić: Blokada poglavlja 26 je eksces

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaStjepan Mesić
Stjepan Mesić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da je blokada otvaranja poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije ekscesna situacija, koja može i mora biti rešena, te poručuje da bilateralna pitanja treba rešavati izvan pristupnog procesa.
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija
Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26

On je u izjavi novinarima, pred snimanje nove emisije „Okruženje“ u Beogradu, rekao da ne želi da komentariše izjave, niti poteze jedne ili druge strane, ali da smatra da se radi ovog puta o ekscesnoj situaciji koja će biti rešena, jer je Hrvatska zainteresovana da sve zemlje regiona uđu u EU.

Prema njegovim rečima, pitanje blokade se mora rešiti, jer je EU milenijumski projekat koji mora ostvariti ova generacija.

„On je jedina garancija da Evropa neće ratovati. Ništa ne može zaustaviti evropsko udruživanje“, uveren je Mesić.

„Smatram da se mnoga bilateralna pitanja mogu i moraju rešavati između dve strane“, podvukao je on podsećajući da je i Hrvatska imala problem sa Slovenijom prilikom ulaska u Uniju, ali da su se problemi rešili u hodu, a da će tako i ovaj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Srbija mogla da spreči ulazak Hrvatske u EU, ali nije htela

Mesić je ukazao da je EU suočena sa mnogim problemima, dodajući da nije rešila neke svoje unutrašnje probleme, nije rešila dovoljno dogovaranje u monetarnoj, fiskalnoj sferi, što je nešto što sama mora rešiti.

Region, kako dodaje, je vezan za EU, i ceo put jugoistoka Evrope je put u Evropu.

„Sada je pitanje samo može li se on ubrzati i pobediti evroskeptici, koji smatraju da treba smanjiti brzinu“, poručio je Mesić.

Upitan koji je njegov stav u vezi „čokoladne afere“ u Hrvatskoj, odgovorio je da „inače voli čokolade, bez obzira na proizvođača“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala