Vojna intervencija ako bosanski Srbi pređu crvenu liniju

© Youtube/OHR BiHValentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Separatisti koji nastoje da podele Bosnu i Hercegovinu po etničkim linijama mogli bi da ugroze njene napore da se priključi Evropskoj uniji i da prinude međunarodne sile da intervenišu, izjavio je u intervjuu Rojtersu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Incko: Treba razmišljati o smeni Dodika

„Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti — to bi predstavljalo takvu crvenu liniju„, rekao je Incko.

Upitan o mogućnosti „eventualne vojne intervencije u slučaju secesije“, Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rešenja, kao što je međunarodni pritisak.

Zapadne diplomate navode, međutim, da bi u slučaju secesije bosanskih Srba, Incko imao ovlašćenje da pozove strane trupe da spreče oružani sukob, navodi Rojters.

Agencija navodi da su nedavno „srpski i hrvatski nacionalisti intenzivirali pozive na podelu zemlje po etničkim linijama“.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Incko ruši Dejtonski sporazum

„Na jednoj strani imamo integraciju u Evropu i istovremeno dezintegraciju kod kuće“, kazao je Incko.

On je dodao da se može desiti da čak i proces približavanja BiH Briselu bude usporen, jer bi dezintegracija mogla biti jača od integracije.

Agencija je podsetila da se u Bosni i Hercegovini u okviru Eufora nalazi još oko 200 vojnika.

Evropska unija je pre tri meseca prihvatila aplikaciju BiH za priključenje EU, a prošle sedmice je preduzela prvi korak u, kako se čini izvesno, dugotrajnom procesu pristupanja, podseća Rojters.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala