Sutra osvećenje ploče ruskim dobrovoljcima u Hramu Svete Trojice u Beogradu

© WikipediaHram Svete trojice nazvana i Ruska crkva u Beogradu
Hram Svete trojice nazvana i Ruska crkva u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh srpski Irinej i protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji, sutra će u Hramu Svete Trojice u Beogradu služiti parastos i osveštati ploču ruskim dobrovoljcima koji su pali u borbama na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina, kao i ikonu blagovernog Dmitrija Donskog.
Predstavljena maketa dekoracije kupole Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija
Sveti Sava spaja Srbiju i Rusiju (video, foto)

Kako kaže za Sputnjik baćuška Vitalij Tarasjev, parastosu će prisustvovati udovice poginulih ruskih dobrovoljaca, a poziv da prisustvuju upućen je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i predstavnicima Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Otac Tarasjev podseća da je ploča sa imenima prvih deset ruskih dobrovoljaca koji su se borili pre svega na teritoriji Republike Srpske, postavljena još 1995. i da ju je osveštao pokojni srpski patrijarh Pavle. Međutim, nakon što je Hram u bombardovanju SR Jugoslavije 1999. oštećen, ta ploča je evakuisana, navodi on.

„U dogovoru sa udovicama ruskih dobrovoljaca organizovano je postavljanje nove ploče sa imenima svih poginulih“, kaže otac Tarasjev.

Prema njegovim rečima, sutra će pored parastosa poginulim dobrovoljcima biti osvećena i ikona blagovernom Dmitriju Donskom, zaštitniku branilaca otadžbine, kog je 1380. pred boj na Kulikovu polju protiv tatarske Zlatne horde, blagoslovio Sergej Radonješki.

Parastos će biti održan 15. decembra u 17 časova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala