Čurkin objasnio neke stvari američkoj „Majci Terezi“

© AP Photo / John MinchilloPostoяnnый predstavitelь Rossii v OON Vitaliй Čurkin
Postoяnnый predstavitelь Rossii v OON Vitaliй Čurkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin podsetio je svoju američku koleginicu Samantu Pauer na neke stvari iz prošlosti njene zemlje kao odgovor na to što je na sednici Saveta bezbednosti ona pokušala da postidi Rusiju i Siriju za navodne zločine u Alepu.
Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Čurkin: UN loše razradio plan izvlačenja civila iz Alepa

Tokom govora Samanta Pauer je izjavila da će situacija u Alepu biti stavljena u isti koš sa događajima u svetskoj istoriji koji predstavljaju savremeni pojam zla, i da će ostaviti mrlje na savesti društva. Ona je navela primere: napad gasom na iračke Kurde 1988. godine, genocid u Ruandi 1994. godine i masakr u Srebrenici 1993. godine.

„Vaše barel-bombe, minobacači i vazdušni udari omogućili su miliciji u Alepu da opkoli desetine hiljada civila u vašem sve užem obruču. Treba da vas je sramota za to“, izjavila je Pauerova.

Ruski diplomata je odgovorio da on ne bi želeo da podseća „zapadni trio“ na njihovu ulogu u nastanku terorističke organizacije DAEŠ za vreme invazije Iraka 2003. godine i u eskalaciji sirijske krize.

Čurkin je na optužbe Pauerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima rekao da američka ambasadorka nije u poziciji da nastupa „kao da je Majka Tereza“ jer, kako je istakao, predstavlja zemlju sa slabim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala