Keri optužio sirijske vlasti za prekid primirja u Alepu

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je u sredu o situaciji u Siriji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, i za prekid primirja u oblasti Alepa optužio je vladine snage, rekao je na konferenciji za medije portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi.
Šefovi diplomatija Rusije i SAD Džon Keri i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
SAD tražile razgovor sa Lavrovom

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da su Lavrov i Keri telefonom razgovarali o situaciji u istočnom Alepu.

„Državni sekretar istakao je potrebu za nastavkom ulaganja napora za okončanje krvoprolića i nasilja putem pravog primirja. On je naglasio da ono što je proglašeno juče očigledno nije dugo trajalo zbog režima sirijskog predsednika Bašara el Asada i zlonamernih boraca koje podržava Iran i koji narušavaju ovo primirje“, rekao je Kirbi.

Civili napuštaju istočne delove Alepa - Sputnik Srbija
UN zabrinute zbog vesti o obnavljanju ratnih dejstava u Alepu

Portparol Stejt departmenta dodao je da je državni sekretar ponovo pozvao na usvajanje hitnih mera za isporuku humanitarne pomoći i stvaranje humanitarnih koridora za stanovnike grada, kako bi oni mogli „mirno da izađu“.

„Ništa od toga se, očigledno, nije dogodilo. Zbog toga će Keri nastaviti diplomatsko angažovanje, u pokušaju da se postigne najbolji rezultat za ljude koji su ostali u Alepu i žele da izađu, uključujući, naravno, i opoziciju“, dodao je Kirbi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala