OCES slavi 25 godina u junu u Istanbulu

© Tanjug / Tanja ValičSlikanje učesnika OCES-a na sastanku u Beogradu.
Slikanje učesnika OCES-a na sastanku u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarski savet Organizacije crnomorske ekonomske saradnje završen je danas u Beogradu uz najavu da će iduće godine u junu u Istanbulu biti obeležena 25. godišnjica postojanja ove organizacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je predsedavanje predao turskom kolegi, rekao je da je konferencija bila dobra, ali da je bila na ivici da ne prihvati rusku donaciju od milion dolara.

Iako je ovo organizacija koja se bavi ekonomskim pitanjima, ne može da bude lišena ni političkih tema, rekao je Dačić i kao jednu od tih tema naveo odluku o prihvatanju donacije vlade Rusije od milion dolara koja umalo nije prihvaćena jer ne postoji politička saglasnost, pa bi se ta sredstva vratila u ruski budžet.

Generalni sekretar Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju Majkl Hristidis - Sputnik Srbija
Generalni sekretar OCES-a: Potrebno povećanje finansiranja organizacije

„Ja sam rekao da ako neko neće da uzme, ja hoću“, dodao je Dačić.

On se zahvalio učesnicima konferencije, Sergeju Lavrovu i Rusiji kao prethodnom predsedavajućem, zameniku turskog šefa diplomatije Ahmetu Jildirizu i Turskoj koja preuzima predsedavanje od 1. januara, kao i generalnom sekretaru Mihaelu Hristidisu.

Dačić je podsetio da ova organizacija okuplja 12 zemalja, a da sledeće godine obeležava 25 godina postojanja.

„Organizacija je jedno ali u budućnosti treba osmisliti i voditi računa o zajedničkim interesima zemalja koje čine ovaj region. To nije samo geografska odrednica, treba tražiti i zajedničke interese“, istakao je Dačić i dodao da je Srbija spremna da doprinese radu ove organizacije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je saučešeće Turskoj zbog terorostičkih akata i rekao da razume zašto turski kolega Mevlut Čavušoglu nije mogao da prisustvuje konferenciji.

Lavrov je istakao da za Rusiju crnomorske zemlje ostaju važni partneri i da je Rusija zainteresovana za jačanje OCES-a uz poštovanje njenog statuta i očuvanje mandata te organizacije i uz njen depolitizovan karakter.

Sastanak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova sa gajanskim kolegom K. Grinidžem - Sputnik Srbija
Lavrov: Potrebno povećati saradnju u okviru OCES-a

Lavrov je povodom jubileja organizacije iduće godine rekao da je to dobra mogućnost da se sumiraju rezultati i sačine planovi za budućnost, ali i istakao da donacija koju je Rusija dala, a o čemu je sporazum potpisan 18. novembra u Solunu, može da da doprinos obeležavanju jubileja, kao i jačanju projektnog kapaciteta same organizacije.

Ahmet Jildiz, zamenik ministra spoljnih poslova Turske, koja je preuzela predsedavanje od Srbije, podsetio je da je Turska jedan od osnivački članica organizacije.

On je najavio da će povodom 25 godina OCES-a u junu u Istanbulu biti organizovan samit, a kao prioritete je naveo težnju da organizacija bude efikasnija i vidljivija, jačanje partnerstva u održivom razvoju, kao i jačanje regionalne saradnje u poljoprivredi, trgovini, turizmu, obrazovanju i drugim sektorima.

„A kao što znamo, regionalno partnerstvo zahteva regionalne projekte“, dodao je Jildiz.

Generalni sekretar organizacije Mihael Hristidis naveo je da OCES ima veoma korisni mehanizam za jačanje poverenja i prostor za dijalog svih članica.

Sastanak ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju u Moskvi - Sputnik Srbija
Moskva: Crnomorske zemlje najvažniji partneri

„Kao organizacija treba da se prilagođavamo, transformišemo“, poručio je Hristidis.

Nakon sastanka Saveta, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisao je Sporazum između vlada država učesnica OCES-a o saradnji u pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne nepogode i katastrofe koje je izazvao čovek. Stefanović je sporazum uručio Lavrovu, a potpisao je Dopunski protokol uz taj sporazum koji je uručio generalnom sekretaru OCES-a Mihaelu Hristidisu.

Ministarskom savetu OCES-a prisustvovali su šefovi diplomatija Rusije, Srbije, Moldavije i Rumunije, dok su ostale članice bile predstavljene na nivou zamenika ministra spoljnih poslova ili ambasadora.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala