Dačić: Jadna takva EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč

© Tanjug / MSP/ Ognjen StevanovicIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pored Hrvatske, koja je blokirala otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi na obrazovanje, određene rezerve imala je i Bugarska, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, navodeći da teoretski još postoji mogućnost da se danas u Briselu otvori i to poglavlje u pregovorima Srbije sa EU.

Dačić je za RTS rekao da je premijer Aleksandar Vučić, koji se sinoć vratio iz Brisela zbog toga što EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu, do kasno u noć radio i bio je u kontaktu sa najvažnijim političkim ličnostima u EU.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: U Hrvatskoj se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji

„Videćemo šta će se dalje desiti. Srbija ima svoj put ka EU, ali Srbija neće nikome dozvoliti da je ponižava, vređa, a naročito da je uslovljava… Za otvaranje svakog poglavlja moramo da vodimo specijalne ratove sa pojedinim zemljama ili sa čelnicima EU“, kaže Dačić.

Kako je rekao, u Hrvatskoj se stvorila jedna antisrpska atmosfera i da nova hrvtska Vlada nije promenila takav odnos prema Srbiji.

Kaže i da je u Hrvatskoj problem čokoladica koja dolazi iz Srbije, te da je Hrvatska zemlja u kojoj se obnavlja fašistička i ustaška ideologija.

Navodeći da je jadna takva EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reči i uslovljava evropski put Srbije, a svakodnevno krši evropske vrednosti, Dačić kaže da mi nismo naivni jer nije u pitanju ni Hrvatska ni Bugarska.

„Ne mogu da verujem da ta moćna EU ne može da utiče na jednu Hrvatsku i na jednu Bugarsku… Na Hrvatsku da li će dati ili neće dati saglasnost na određena poglavlja. Razumem opterećenost i frustracije koje Hrvatska ima u odnosu na Srbiju, na uspehe koje Srbija postiže, ali to apsolutno ne doprinosi stabilnosti u regionu“, rekao je Dačić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić se vraća iz Brisela: Dosta hrvatskog iživljavanja

Kaže da treba sačekati da se vidi šta će se danas dešavati, jer teoretski postoji mogućnost da se nešto promeni i da se ipak otvori i poglavlje 26.

Dačić je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić ranije sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović potpisao dokument o zajedničkom radu u budućnosti u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

Govoreći o Bugarskoj, Dačić je rekao da je lako napisati u ustavu da nema manjina u nekoj zemlji, i onda nemate problem sa manjinama.

„I sad oni govore o pravu bugarske manjine u Srbiji“, naveo je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala