Hrvatska nastala na zajedništvu sinova ustaša i partizana

© AFP 2023 / DAMIR SENCAR / POOL /Hrvatske zastave
Hrvatske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Hrvatskog sabora Miro Bulj iz stranke Most, čiji je lider Božo Petrov predsedavajući Sabora, izjavio je danas u Splitu prilikom otkrivanja spomenika 72. bataljona Vojne policije da je „Hrvatska nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana“.

Bulj je to rekao komentarišući znak „Za dom spremni“, uklesan na spomenik Hrvatskim odbrambenim snagama (HOS) u Splitu.

Ikone - Sputnik Srbija
Kad se narod vrati u Hrvatsku, vratiće se i ikone

Poslanik Sabora je rekao da je to bila jedinica koja je „od Vukovara do Dubrovnika i drugih najistaknutijih mesta branila Hrvatsku, kao i da spomenik treba podignuti gde god je poginuo vojnik“.

„Sedamdeset drugi bataljon vojne policije je legendarna jedinica koja je ispunjavala sve zadatke. Niko ne podržava zločine, međutim, Hrvatska je nastala na zajedništvu hrvatskih ljudi, sinova ustaša i partizana“, kazao je Bulj nakon što su ga novinari podsetili da spomenik 72. bataljonu koji je danas otkriven izaziva razne kontroverze kao i da se nekim hrvatskim vojnicima sudi zbog zločina u Lori.

Bulj je izneo i tvrdnju da je „Hrvatska Srbiju trebalo da blokira već kod poglavlja 23 i 24, kad su branitelji ostali pod jurisdikcijom srpskog pravosuđa“.

„Tu je zakazala hrvatska diplomatija, ali i predsednica (Kolinda Grabar Kitarović)“, kazao je Bulj i dodao da je „hrvatski vojnik branio Hrvatsku u Hrvatskoj, a bio je napadnut od strane Srbije“.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: U Hrvatskoj se nadmeću ko će više da naškodi Srbiji

Na istom događaju u Splitu predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku i bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač, govoreći o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, rekao je da „o tome odlučuju zemlje-članice EU, pa tako i Hrvatska kao i da su Hrvatskoj u interesu dobri odnosi sa susedima, pa tako i sa Srbijom“.

„To je vrlo jednostavno. Hrvatska je jedna od 28 zemalja-članica EU. O tome jesu li ispunjeni uslovi ili nisu odlučuju zemlje-članice. Hrvatska vlada je ocenila da nisu ispunjeni uslovi, tako da je logično da se to poglavlje (26) neće otvoriti. Do kada će to trajati, zavisi od dinamike i od toga kada će susedna država Srbija ispuniti uslov“, kazao je Kovač.

Na pitanje novinara da „prokomentariše rusko naoružavanje Srbije“, Kovač je rekao da je „Hrvatska zemlja koja ima svoje oružane snage i policiju, a uz to je stabilna i čvrsta demokratija koja se neće plašiti nikakvim naoružanjima, pretnjama i najavama iz susedstva, s obzirom na to da smo, uz to, i zemlja-članica NATO-a, pa je time sve jasno“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala