Tači posetio spomenike srpskim i albanskim žrtvama

© REUTERS / Armend Nimani/PoolNovi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači
Novi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači posetio je spomenike srpskim i albanskim žrtvama ubijenim tokom rata na Kosovu u Velikoj Hoči i Suvoj Reci 1999. godine i pozvao na „otkrivanje istine i pomirenje“, saopšteno je u Prištini.

Nakon što je položio cveće na spomenik u Velikoj Hoči, zajedno sa Prenkom Đetajem, predsednikom komisije kosovske vlade za nestala lica, Tači je pozvao da se radi na otkrivanju istine i pomirenju, navodi se u saopštenju.

Hašim Tači polaže cveće na spomen ploču nastradalim dečacima - Sputnik Srbija
Majka ubijenog deteta vratila Tačijev venac

„Upravo smo položili cveće na spomenik koji je posvećen 84 srpskih građana na Kosovu, kako bismo se prisetili žrtava bez razlike u nacionalnosti. Ovde smo da tražimo istinu i da tražimo pomirenje“, rekao je Tači i dodao da „za pomirenje svako od nas treba da se uzdigne iznad sebe“.

On je takođe zatražio da se što pre rasvetli sudbina nestalih lica, rekavši da su porodice nestalih koje su mu, kako je rekao, tokom susreta, „pokazale da ih je bol ujedinile“ primer i za druge.

Đetaj je rekao da kosovske institucije nastavljaju da rade na sudbini nestalih ocenivši da je pravo porodica da saznaju istinu o svojima.

Tači je u Suvoj Reci položio cveće kod memorijala porodice Beriša, i obećao da će biti uporni u nastojanju da se rasvetli sudbina nestalih, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala