Mogući jači zemljotresi u Hrvatskoj

© AFP 2023 / Sam Yeh Zemljotres
Zemljotres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moguće je da nakon zemljotresa u petak u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini usledi još jači potres, piše hrvatski portal „Indeks“.

Kako navodi portal, dežurni seizmolog Geofizičkog zavoda Prirodno-matematičkog fakulteta Snježan Prelomnik rekao je da će se sigurno desiti naknadni potresi.

„S obzirom na jačinu potresa, moguće su manje štete. Ostaje da pratimo situaciju. Usled ovakvog potresa, moguće je da se dogode i slabiji. Teško je reći da li će uslediti i jači potres. Ne može se reći da li je ovo bio prethodni potres ili najjači, ali s obzirom na jačinu potresa, sigurno će se desiti i naknadni potresi“, smatra Prelomnik.

Zemljotres - Sputnik Srbija
Zemljotres od 4,3 stepena pogodio jug Bosne i Hercegovine

Iz seizmološke službe su pozvali građane da ne paniče i dodali da je Split među najugroženijim područjima. Ipak, nema opasnosti od cunamija.

Potres magnitude 4,7 po Rihteru u 13.58 sati zatresao je Hrvatsku, a osetio se i u susednoj BiH.

Prema informacijama Evropsko-mediteranske geološke službe (EMSC) epicentar je bio u Jadranskom moru na dubini od 10 kilometara, tri kilometra zapadno od Slatina na Čiovu, odnosno 11 kilometara od Splita.

Zemljotres širokih razmera se osetio i u BiH, a treslo se i u Sarajevu.

Republički seizmološki zavod Srbije objavio je najpre da su dva jaka potresa, od 5,0 i 5,1 Rihterove skale, pogodila u petak posle podne područje severozapadnog Balkana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala