Santosu uručena Nobelova nagrada

© REUTERS / NTB SCANPIXHuan Manuel Santos
Huan Manuel Santos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu danas je u Oslu uručena Nobelova nagrada za mir za 2016. godinu.

Nagradu je dobio za doprinos u postizanju sporazuma sa marksistički orijentisanim pobunjenicima (FARK), čime je okončan 52 godine dug građanski rat u Kolumbiji, koji je odneo više od 200.000 života, prenosi Rojters.

Rok muzičar Bob Dilan tokom koncerta u Los Anđelesu - Sputnik Srbija
Dilan — potrebniji Nobelovoj nagradi nego ona njemu (video)

On je prilikom dodele istakao da je postizanje tog sporazuma „tračak nade“ za rešavanje svetskih sukoba, od Sirije do Južnog Sudana.

„Kolumbijski mirovni sporazum je tračak nade u svetu u kojem vlada toliko mnogo sukoba i netolerancije“, rekao je Santos dodajući kako je jedna američka studija nazvala taj dogovor najopsežnijim od 34 mirovnih sporazuma potpisanih u protekle tri decenije.

Santos se u svom govoru osvrnuo i na drugog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, američkog kantautora Boba Dilana koji je nagrađen za književnost.

„Koliko je još smrti potrebno kako bi znao da je previše ljudi umrlo?“, citirao je kolumbijski predsednik Dilanovu pesmu „Blowin in the wind“.

Santos je izjavio da je nagrada „dar sa neba“ i da je posvećuje svim Kolumbijcima, a posebno žrtvama dugogodišnjeg građanskog rata.

Nobelov komitet je ocenio da je Santos bio pokretačka snaga za postizanje sporazuma između vlade i pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), prenosi Rojters.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala