Francuska bi mogla da otkrije deo tajnih dokumenata o pariskim napadima

© REUTERS / Eric GaillardSpecijalna operacija francuske policije
Specijalna operacija francuske policije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komisija za poverljiva pitanja nacionalne bezbednosti Francuske odobrila je da se delimično otkriju dokumenti sa oznakom „vojna tajna“ o istrazi u vezi sa novembarskim terorističkim napadima iz 2015. godine u Parizu, prenosi agencija Rojters.

Sada je odluka na ministrima unutrašnjih poslova i odbrane, izjavio je advokat velikog broja žrtava terorističkog napada Olivije Moris, koji je istupio sa inicijativom da tajna dokumenta postanu dostupna javnosti.

Fransoa Oland ispred gradske kuće Sent Etjena de Ruvari - Sputnik Srbija
Oland: Islamistička pretnja nikad nije bila veća (video)

Moris smatra da će vlasti dozvoliti pristup informacijama koje se tiču terorista-samoubica i ciljeva terorista, pre svega koncertne sale „Bataklan“, gde je napad, najverovatnije, planiran još 2009. godine, što do sada nije dokazano. 

Trinaestog novembra 2015. godine uveče tri koordinisane grupe terorista izvršile su seriju napada u Parizu i njegovom najbližem predgrađu Sen Deniju. Troje džihadista aktiviralo je „samoubilački prsluk“ kod stadiona „Stad de Frans“, gde je u toku bio fudbalski meč reprezentacija Francuske i Nemačke. 

Druga grupa napala je kafiće i restorane na severoistoku Pariza. Treća grupa terorista držala je teroriste u dvorani „Bataklan“. U napadima je poginulo 130 ljudi, a više od 350 osoba je ranjeno. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala