Pauza u Senatu nova prepreka za crnogorski put ka NATO-u

© Foto : PixabayKapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos snažnoj podršci Bele kuće i Pentagona, Crna Gora se ponovo suočava sa preprekom na putu punopravnog članstva u NATO, jer je Senat SAD juče zvanično završio sa radom u ovoj godini, piše britanski „Gardijan“.
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
Senat požurio: Usvojena rezolucija, Crna Gora sve bliža NATO-u

Iako se o Crnoj Gori u Senatu može glasati u januaru, stručnjaci za evropsku bezbednost zahtevaju od senatora da zvanično odobre proširenje NATO-a pre nego što Barak Obama napusti Belu kuću 20. januara, kako bi se na minimum sveo rizik da se Doland Tramp tome usprotiviti.

Tramp se zalaže za bliskije odnose sa Rusijom, koja je protiv širenja NATO-a.

„Ukoliko Senat na vreme ne donese odluku, Rusija bi na to gledala kao na šansu da ’promeni dinamiku‘“, kazala je za „Gardijan“ Evelin Farkas, bivša zvaničnica Pentagona, prenose „Vijesti“.

Bivša ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun rekla je da je „od suštinske važnosti da se nastave pritisak i zamah, kako bi to pitanje bilo rešeno što pre“.

Senatorka Džin Šahin je u obraćanju Senatu, nakon odluke Spoljnopolitičkog odbora u korist Protokola o pristupanju, pozvala da ta odluka bude donesena bez odlaganja i pre nego što vlast bude promenjena.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala