VADA: Više od hiljadu ruskih atletičara koristilo doping

© REUTERS / Peter PowerPredsednik nezavisne komisije VADA-e Ričard Meklaren izlazi sa konferencije za medije u Torontu
Predsednik nezavisne komisije VADA-e Ričard Meklaren izlazi sa konferencije za medije u Torontu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od hiljadu ruskih atletičara koristilo je doping pod pokroviteljstvom države u četvorogodišnjem programu od 2011, pokazali su novi izveštaji Svetske antidoping agencije (VADA).

U drugom delu izveštaja Ričarda Meklarena navodi se da su dopingovani bili učesnici koji su osvojili četiri medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, kao i petoro takmičara sa odličjima dve godine ranije na Igrama u Londonu.

​Atletičari se na takav korak nisu odlučili pojedinačno, već u okviru državnog programa Rusije, navodi se u izveštaju komisije.

„Ovo je afera neviđenih razmera, a drugi deo ovog izveštaja dokazuje da je veći broj sportista koji su bili uključeni, kao i obim zavere i zataškavanje“, rekao je Meklaren.

Nezvanični razgovor rukovodilaca VADA povodom Rusije. Snimak RT - Sputnik Srbija
Iza kulisa: VADA ne žuri da obnovi članstvo Rusije

VADA je ranije tražila od Međunarodnog olimpijskog komiteta sveobuhvatnu suspenziju ruskih sportista, ali je taj zahtev odbijen.

Pojedine međunarodne federacije suspendovale su ruske sportiste sa takmičenja, pa tako atletičari nisu mogli da učestvuju na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a sa Paraolimpijskih igara izbačen je ceo ruski tim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala