Berlin i Pariz traže od Damaska bezbednu evakuaciju civila iz Alepa

© AFP 2023 / George OurfalianSirijska vojska u Alepu, Sirija
Sirijska vojska u Alepu, Sirija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin i Pariz su zatražili od sirijskih vlasti i njihovih saveznika da omoguće bezbednu evakuaciju civila iz istočnog Alepa, navedeno je u zajedničkom saopštenju šefova diplomatije Nemačke i Francuske Franka Valtera Štajnmajera i Žana Marka Eroa.
Sirijska vojska u Alepu, Sirija - Sputnik Srbija
Sirijska armija kontroliše 93 odsto teritorije Alepa

„Zahtevamo od režima (Sirije) i njegovih saveznika da omoguće bezbednu evakuaciju… Civili moraju da imaju mogućnost da napuste ratnu zonu bezbedno. U skladu sa međunarodnim pravom, postoje strogi pravni propisi o zaštiti civilnog stanovništva tokom sukoba“, navedeno je u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

U saopštenju je navedeno da je ono posvećeno Danu zaštite ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra. 

Šef nemačke diplomatije je ranije saopštio da je zahvaljujući pregovorima šefova ruske i američke diplomatije Sergeja Lavrova i Džona Kerija, održanim u petak na marginama Saveta ministara inostranih poslova OEBS-a u Hamburgu, omogućen određeni napredak u rešavanju sirijske krize.

„To što američki i ruski ministar inostranih poslova Džon Keri i Sergej Lavrov ponovo razgovaraju o humanitarnim prekidima vatre i pitanjima humanitarne pomoći, to je, u krajnjoj meri, mali napredak. I to se dogodilo zahvaljujući tome što su ovde, na marginama susreta OEBS-a u Hamburgu, takvi razgovori mogući“, rekao je Štajnmajer nakon tog samita. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala