Kuda ideš, Italijo?

© REUTERS / Alessandro BianchiItalijanski premijer Mateo Renci govori na mitingu pre referenduma u Firenci
Italijanski premijer Mateo Renci govori na mitingu pre referenduma u Firenci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italija je odbila da podrži reforme koje je zagovarao premijer Mateo Renci. Kolumnista italijanske redakcije Sputnjik Mario Somoza izjavio je da su sve partije imale koristi od referendumskog „ne“, međutim, on dodaje da će im biti teško da izvuku korist i upozorio da će se zemlja uskoro naći u velikim nemirima.
Italijanski premijer Mateo Renci - Sputnik Srbija
Italijanski premijer podneo ostavku

Somoza ističe da su razne političke snage u zemlji imale mnogo razloga da zagovaraju „ne“ na referendumu.

„Neki su se osećali nelagodno zbog ustavnih reformi, dok je većina želela Rencijevu ostavku, iako nisu uzimali u obzir implikacije te odluke. Opozicione stranke želele su da promene odnos snaga u anti-vladinoj koaliciji. Oni razočarani u reforme želeli su da uklone premijera. Oni koji su povezivali Rencija sa EU i evrom, kao i oni koji smatraju da Ustav treba da bude neprikosnoven takođe su rekli ’ne‘“, objašnjava Somoza.

Bez obzira na konkretan razlog koji je naveo ljude da glasaju protiv reformi, krajnji rezultat biće „politička tragedija“, dodaje on.

U sredu je Renci podneo ostavku predsedniku Serđu Matareli, ali je naveo da planira da ostane na čelu centralno-levičarske Demokratske partije. Očekuje se da konsultacije o prelaznoj Vladi počnu u četvrtak. Ako se vodeće stranke ne dogovore, predsednik će raspisati prevremene izbore.

Mateo Renci - Sputnik Srbija
Italijani na referendumu izglasali „ne“, Renci najavio ostavku

Taj scenario zagovaraju Pokret pet zvezdica i Severna liga.

„Oni se nadaju da će moći da povećaju svoje prisustvo u centralno-desničarskoj opoziciji. Te partije nisu zabrinute za političku i ekonomsku nestabilnost do kojih će dovesti takvi postupci“, kaže Somoza.

Somoza upozorava da će u najgorem slučaju neki pokušati da iskoriste ovaj nered da napadnu italijanske obveznice na tržištu, slično onome što se desilo nakon što je Vlada Silvija Berluskonija podnela ostavku.

„Ukoliko se dese glavni spekulativni napadi, onda čak ni čvrst stav Nemačke neće moći da održi situaciju pod kontrolom. Kolaps Italije značiće kolaps evra. To bi moglo da označi i kraj same Evropske unije“, ističe Somoza.

To ne znači da bi pobeda „da“ na nedavnom referendumu učinila italijansku ekonomiju jačom i stabilnijom.

„Međutim, jasno je da će nakon glasanja sa ’ne‘ Italija nedeljama, ako ne i mesecima biti pogođena ozbiljnim političkim previranjima. Ne može se isključiti ni da su neki ljudi spremni da iskoriste ovaj period slabosti za sopstvene interese“, zaključuje Somoza.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala