Rusija: Nemačka da konkretizuje inicijativu o kontroli naoružanja

© Flickr / Hernán PiñeraNemački bundestag
Nemački bundestag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija očekuje od Nemačke konkretizaciju njene inicijative o Sporazumu o kontroli naoružanja u Evropi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije zgrada panorama RF MID Rusija - Sputnik Srbija
Rusija za novi sporazum o kontroli nuklearnog oružja

„Očekujemo od nemačke strane da konkretizuje svoju inicijativu i formira koncept dijaloga. Važno je kako će se na inicijativu odazvati one članice NATO-a koje su dovele ranije do toga da dijalog o kontroli naoružanja bude doveden u ćorsokak i zamrznut“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U ruskom ministarstvu su naglasili da je Rusija otvorena za razgovor o pitanjima međunarodne bezbednosti na osnovu ravnopravnosti i uzimanja u obzir uzajamnih interesa.

U saopštenju se dodaje da je nastavak dijaloga o kontroli naoružanja, koji je inicirao nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, odavno sazreo. Istovremeno je ovo pitanje neodvojivo od evropskog političkog procesa, razvoja opšte predstave o novom modelu odnosa između država i integracijskih saveza, o budućem sistemu evropske bezbednosti i daljem razvoju njenih ključnih elemenata.

U septembru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da su države-članice NATO-a dovele do zastoja režim kontrole nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala