Ruski novinari prvi u oslobođenom delu Alepa (video)

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaAlep
Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nastavlja se borba između vladinih snaga i pobunjenika u Starom gradu Alepa, a Damask polako osvaja teritoriju. Reporterka RT Lizi Felan i njen tim bili su prvi novinari koji su posetili oblasti koje su tek oslobodile vladine snage.

„Ovde još nije sasvim bezbedno. Opozicione snage su na samo par stotina metara odavde. Oblast treba da se očisti od neupotrebljenog oružja i zaostalih mina“, rekla je dopisnica ruskog kanala.

Ona je dodala da je njen tim video veliki broj jedinica oružja koje su teroristi sakrili u zgradama, uključujući i eksplozivna sredstva domaće izrade koja su upotrebljena za granatiranje vladinih snaga.

„Bitka za osvajanje starog grada tokom poslednjih nekoliko dana bila je izuzetno žestoka. Opozicione snage sprečavale su napredovanje vladinih snaga. One su nemilosrdno granatirale područja Alepa pod kontrolom vladinih snaga. Bilo je mnogo civilnih žrtava“, dodala je Felanova.

Situacija u Alepu - Sputnik Srbija
Oslobođeno još pet kvartova Alepa

Snimci oblasti Starog grada koju su tokom noći osvojile vladine snage, koje je zabeležila njena filmska ekipa, pokazuje minobacački položaj korišćen za granatiranje zapadnog Alepa u dvorištu bivše pekare koja je korišćena za skladištenje granata.

Felanova je dodala da stanovnici osvojenih oblasti sada imaju priliku da pobegnu sa linije fronta i da se povežu sa rođacima od kojih su bili odvojeni. Teroristi i pobunjenici sprečavali su civile da pređu u deo grada pod vladinom kontrolom.

U međuvremenu, snage Damaska su zauzele još deset okruga u istočnom Alepu u poslednja 24 sata, saopštio je ruski Centar za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji. Sada je 45 okruga pod kontrolom sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala