Poslednja bitka za jevrejsku imovinu u Varšavi

© AP PhotoPoljski grad Varšava slikana 8. oktobra 1945. godine
Poljski grad Varšava slikana 8. oktobra 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska organizacija za jevrejsku restituciju oformila je novu bazu podataka o jevrejskoj imovini u Varšavi, kako bi pomogla preživelima iz Holokausta i njihovim naslednicima da identifikuju svoju imovinu kako bi mogli da reaktiviraju zahteve za njen povraćaj pre nego što je poljska vlada trajno preuzme.

Organizacija je napravila taj potez kao odgovor na novi poljski zakon kojim se ograničava mogućnost preživelima u Holokaustu i njihovim porodicama da povrate imovinu u Varšavi, saopšteno je danas.

Svetska organizacija za jevrejsku restituciju je osnovala novu veb-stranicu „Restitucija imovine u Varšavi“, koja sadrži informacije i resurse, uključujući bazu podataka koja se može pretraživati.

Logor Aušvic - Sputnik Srbija
Romi traže odštetu za Holokaust

Prema novom zakonu, koji je stupio na snagu 17. septembra, Jevreji koji su preživeli Holokaust i njihovi naslednici imaju šest meseci da se prijave čim gradske vlasti objave njihovu imovinu u poljskom listu, a u naredna tri meseca treba da dokažu da imaju pravo na tu imovinu.

Ukoliko podnosilac zahteva ne preduzme akcije pre isteka roka, zahtev će biti proglašen nevažećim, a imovina trajno preneta u vlasništvo grada Varšave.

„Reč je o korišćenju moderne tehnologije kako bi se prepravile istorijske činjenice. Moramo obezbediti da za preživele i njihove naslednike bude zadovoljena pravda i vraćena imovina ili da im bude nadoknađena nepravedno oduzeta imovina“, izjavio je direktor operacija Organizacije Gideon Tejlor.

Mnogi preživeli jevrejski povratnici u Poljskoj podneli su zahteve posle 1945. u skladu sa komunističkim dekretom kojim je nacionalizovana celokupna imovina u Varšavi, ali je većina njihovih zahteva odbačena ili nije rešena, a mnogi preživeli i njihove porodice, 70 godina kasnije, ne znaju da mogu da traže dalje rešavanje tih zahteva, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala