Vlast ne sme da cenzuriše, a umetnici da krše zakon

© Sputnik / Marijana KolakovićBalet
Balet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je umetnike da ne prekoračuju granice slobode govora, kao što je to činio francuski satirični časopis „Šarli ebdo“, dodavši da oni sami moraju da uvedu kriterijume i odluče šta je prihvatljivo, a šta nije.

„Uvek postoji tanka granica između onoga što se smatra opasnim i šokantnim i onoga što se naziva umetnička sloboda“, istakao je Putin.

On je naveo primer francuskog časopisa „Šarli ebdo“, koji je poznat po svojim provokativnim karikaturama proroka Muhameda i koji je lani zbog toga bio meta terorističkog napada u kojem je ubijeno 12 ljudi, među kojima i osmoro članova uredništva lista.

List „Šarli ebdo“ - Sputnik Srbija
Ima li „Šarlija“ u avionu?

On je istakao da se ne sme dozvoliti da se takvi događaji ponove i da se mora preduzeti sve što je potrebno da se to spreči.

Putin je na zajedničkoj sednici Saveta za kulturu i umetnost i Saveta za ruski jezik u Sankt Peterburgu govorio o principima uzajamne odgovornosti društva i umetnika, o cenzuri u Rusiji i o granicama dozvoljenog u umetnosti.

Putin je mišljenja da „u kulturi, u politici i u medijima niko ne može uvesti zabrane slobode mišljenja i otvorenog iznošenja svojih stavova“, ali je istakao i da svaka sloboda ima svoju drugu stranu — odgovornost.

„Umetnik je idol, zbog toga na njemu leži veoma velika odgovornost“, dodao je.

Putin je uvođenje kriterijuma u umetnosti uporedio sa džudoom.

„Celog života sam se bavio džudoom. Prilikom meča, za određene stvari se dodeljuju poeni, a poeni se dodeljuju za jak i brz udarac. Međutim, kako proceniti šta je dovoljno jako, a šta dovoljno brzo? Zbog toga postoje određeni kriterijumi, koji se moraju poštovati“, rekao je on.

Fotografije sa izložbe Ruske avangarde u Beogradu - Sputnik Srbija
Crni kvadrat — preteča rokenrola

Pojedini umetnici su, međutim, upozorili da se cenzura „ukorenjuje“ u ruskoj kulturi.

„Ko, kada i šta je pokušao da zabrani?“, upitao je Putin umetničkog direktora državnog Teatra nacija Evgenija Mironova, koji je govorio o problemima u pozorištu i koji je naveo da je u Omsku zabranjena predstava „Isus Hristos superstar“.

Mironov, međutim, nije mogao da navede ime i funkciju zvaničnika koji je navodno zabranio predstavu.

Prema jednoj od verzija, režiser je govorio o nedavnoj turneji peterburškog teatra, koja je prekinuta, navodno zbog toga što se jedna lokalna društvena organizacija obratila omskim vlastima sa zahtevom da se rok-opera skine sa repertoara jer je reč „o bogohuljenju“.

Putin je pozvao na otvoreni dijalog kada dođe do pokušaja države da zabrani određeni umetnički događaj.

Ruski predsednik je pitao ministra kulture Vladimira Medinskog da li je on zabranio predstavu „Isus Hristos superstar“ i zatražio je da se ceo slučaj ispita i da se situacija razreši.

Ruski predsednik je sve huliganske ispade — pokušaje da se prekinu pozorišne predstave i izložbe, nazvao „apsolutno neprihvatljivim“, ističući da će država na to „čvrsto odgovoriti“. Istovremeno, On je pozvao umetnike da „razgraniče šta je cinizam, a šta je namerna uvreda, provokacija“.

Mario Vargas Ljosa - Sputnik Srbija
Ljosa: Svetu ne preti treći svetski rat

Drugim rečima, Putin je rekao da vlast ne planira nikog da „priteže“ i da će štititi umetnike od huligana, ali da je važno i da umetnici ne provociraju, da ne izazivaju burnu reakciju i da ne izlaze iz zakonskih okvira.

Odgovarajući na pitanje „šta sa zvaničnicima koji vole da zabranjuju izložbe, predstave i koji se boje eventualnih posledica“, Putin je rekao da su potrebni kriterijumi koje će definisati sami umetnici, a vlast će postupati u skladu sa tim kriterijumima.

Ruski predsednik je takođe rekao da je „sadržajno i pametno“ utrošeno slobodno vreme sve popularnije među Rusima. Ove godine ruske muzeje posetilo je skoro 120 miliona ljudi, raste popularnost pozorišta i festivala, a redovno posećivanje izložbi i koncerata klasične muzike za Ruse postaje „preka potreba“ i „fin manir“.

Država, prema njegovim rečima, namerava da pruža podršku velikim projektima u oblasti kulture, vodećim stvaralačkim grupama i specijalizovanim institucijama.

Umetnici su u Sankt Peterburgu podržali stavove koje je izneo ruski predsednik, a analitičari su kasnije zaključili predstave sa repertoara može da skine „samo sud“, a da je svako drugo mešanje i prekidanje predstava nedopustivo.

Oni su istakli da „država ne zabranjuje predstave“, ali da bi trebalo još odlučnije da se bori protiv onih koji „upadaju i prekidaju kulturne događaje“ jer su njima nezadovoljni.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala