Pokazana vežba za sever Kosova ili…

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Isa Mustafa
Isa Mustafa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da li je Kfor prvog čoveka Kosovskih bezbednosnih snaga doveo na otvaranje mosta na reci Bistrici na severu Kosmeta kako bi „nagovestio“ namere Prištine da i sever Kosova, bez obzira na sve sporazume, u jednom momentu bude pod ingerencijom vojnih snaga Kosova.

Nije problem što je Isa Mustafa nepozvan od strane Srba bio na severu Kosova na otvaranju mosta na reci Bistrici, već što mu je pratnja bio prvi čovek Kosovskih bezbednosnih snaga, Haki  Demol, u prevodu, budući ministra odbrane na Kosovu, kaže za Sputnjik politikolog sa Kosova i Metohije Stefan Filipović.

OVK - Sputnik Srbija
Vojska Kosova - produžena ruka Pentagona

Podsetimo, kosovski premijer Isa Mustafa i kosovski ministri prisustvovali su otvaranju novog mosta preko reke Bistrice, koji je finansirao NATO sa 400.000 evra. Kako bi došli do mosta, išli su kroz šumu koristeći  alternativne pravce, jer su Srbi blokirali magistralni put Mitrovica—Raška. Šef kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je NATO „prošvercovao“ Mustafu na sever Kosmeta.

Filipović ističe da je most relativno mala investicija, što ne zahteva dolazak kosovskog premijera, a još manje šefa KBS-a, nego recimo ministra za investicije ili saobraćaj.

„Dakle, to je bio događaj za nekog pomoćnika ili neki mnogo niži nivo od ovoga koji se pojavio na severu Kosova. Svakako ne za šefa KBS-a“, kaže naš sagovornik.

Da li to znači da je prvi čovek KBS-a namerno doveden kako bi „nagovestio“ namere Prištine da će i sever Kosova, bez obzira na sve sporazume, u jednom momentu biti pod ingerencijom KBS-a? Naš sagovornik objašnjava da sve ima svoju poruku, pa tako i ovaj dolazak šefa KBS-a. On ne smatra da je reč o nekakvoj provokaciji, već da je u pitanju mnogo ozbiljnija stvar.

Ifor (Nato) vojska u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija
Koliko je Balkan uopšte važan za NATO

„Ovo je svesno činjenje u skladu sa procesom koji Priština želi da završi do kraja. Ovo je pokušaj da se stanovništvo na severu Kosova i javno mnjenje u čitavoj Srbiji polako privikava na činjenicu da sever Kosova više nije nedodirljiva tačka za institucionalni sistem Prištine“, kaže on, napominjući da se radi i o vojnom aspektu.

Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice, koji je prekinuo saradnju sa Kforom jer nije bilo ni pitanja, a kamoli saglasnosti Srba da kosovski zvaničnici dođu na sever, kaže da je ovim postupkom Kfor, koji treba da brine o bezbednosti — istu ugrozio.

„Kfor je ovim prekršio direktno sporazum postignut u Briselu, koji su obe strane potpisale, a koji predviđa da KBS i specijalne jedinice ROSA ne mogu da dođu na sever Kosova bez saglasnosti političkih predstavnika Srba, to jest, gradonačelnika sa severa. Dakle, oni su prekršili taj dogovor i bez ikakve konsultacije sa nama pozvali komandanta KBS-a na sever“, kaže Rakić za naš portal.

Novi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Vojska Kosova biće multietnička

 Šta tačno znači prekid saradnje sa Kforom, Rakić objašnjava:

„Mi smo prekinuli komunikaciju sa njima. Kfor je zadužen za održavanje bezbednosti, a mi samo tražimo da se drže svog mandata. Ovo što su sada uradili je čisto politički motivisano, dakle, sa namerom da dovedu nekoga ko uopšte nije poželjan na severu“, kaže gradonačelnik Severne Mitrovice.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala