Merkelova: Tužna sam zbog Rencija

© AP Photo / Andrew MedichiniKancelarka Nemačke Angela Merkel i premijer Italije Mateo Renci u Rimu, 05. 05. 2016. godine
Kancelarka Nemačke Angela Merkel i premijer Italije Mateo Renci u Rimu, 05. 05. 2016. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je tužna zbog poraza italijanskog premijera Matea Rencija na referendumu, na kom su građani odbacili njegove ustavne reforme, ali je istakla da je Evropa na pravom putu.
Mateo Renci - Sputnik Srbija
Italijani na referendumu izglasali „ne“, Renci najavio ostavku

„Tužna sam što ishod referenduma u Italiji nije onakav kako je to premijer želeo jer sam uvek podržavala kurs reformi“, rekla je Merkel.

Merkelova je navela da je to unutrašnje pitanje i odluka Italije.

„Nastavljamo naš posao u Evropi i odredili smo prioritete“, kazala je ona, preneo je AP.

Italijanski premijer Mateo Renci najavio je da će posle podne predati ostavku predsedniku Italije Serđu Matareli, nakon poraza na nedeljnom referendumu o ustavnim promenama koje je predložio.

AP prenosi da će se Renci sastati sa članovima svog kabineta i posle toga, nakon dve i po godine vladavine, predati ostavku predsedniku Italije.

Renci je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da preuzima punu odgovornost za ubedljiv poraz na referendumu.

On se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati, prema kojima je protiv ustavnih reformi glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je za bilo između 39 i 43 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala