Priština traži dokumenta o slučaju „Kumanovo“

© REUTERS / Marko DjuricaAlbanska zastava na porušenoj kući u Kumanovu, Makedonija 11. maj 2015
Albanska zastava na porušenoj kući u Kumanovu, Makedonija 11. maj 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovsko Specijalno tužilaštvo istražuje slučaj „Kumanovo“, i traži od makedonskih vlasti da mu dostave zvanične dokumente o dešavanjima 9. maja 2015. godine, kad je došlo do oružanog sukoba između policije Makedonije i oružanih formacija, čiji članovi su poreklom sa Kosova.
Albanska zastava na porušenoj kući u Kumanovu, Makedonija 11. maj 2015 - Sputnik Srbija
Kumanovo godinu dana posle — ništa nije slučajno

Podsećanja radi, odmah posle sukoba iz kancelarije makedonskog državnog tužioca saopšteno je da su pronađena tela 10 albanskih terorista. U oružanom sukobu policije i terorista, koji je trajao 30 sati, poginulo je i osam pripadnika bezbednosnih snaga Makedonije.

Makedonski zvaničnici su tada saopštili da je najviše terorista u Makedoniju došlo s Kosova, a među njima je i određeni broj onih koji su odavno poznati policiji, pa i neki za kojima su raspisane međunarodne poternice. Na zahtev porodica, tela poginulih kosovskih „državljana“ prebačena su u Institut za sudsku medicinu u Prištini, kako bi se ponovo obavila obdukcija.

Obdukcija tela je urađena i u Makedoniji. Organizacije veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zatražile su da poginuli u sukobima sa makedonskim snagama sigurnosti budu sahranjeni uz vojne počasti i o trošku kosovskog budžeta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala