Kako je „Admiral Kuznjecov“ preživeo raspad SSSR-a

© Ministarstvo odbrane Rusije"Admiral Kuznjecov"
Admiral Kuznjecov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da nije bilo Viktora Jarigina, komandanta ruskog nosača aviona „Admirala Kuznjecova“, taj brod bi verovatno završio u rukama Ukrajinaca, s obzirom da je Kijev odlučilo da ga zadrži nakon što je počela podela imovine posle raspada SSSR-a, piše „Zvezda“.

Kako se navodi, raspad Sovjetskog Saveza je izazvao masovnu podelu imovine, samim tim je počela podela i u Crnomorskoj floti. Međutim, iako se „Admiral Kuznjecov“ vodio kao brod Severne flote, Ukrajina je odlučila da ga zadrži.

Jarigin se u intervjuu za „Zvezdu“ prisećao tog novembra 1991. godine, nešto pre formalnog raspada SSSR-a, rekavši da je onog trenutka kada su se Ukrajinci pripremali da preuzmu „Kuznjecova“, on izdao komandu da brod isplovi.

Pohod nosača aviona Admirala Kuznjecova kroz La Manš - Sputnik Srbija
„Admiral Kuznjecov“ prvi put učestvuje u operacijama u Siriji (video)

Iako je od tadašnjeg predsednika Vrhovne rade Leonida Kravčuka dobio telegram sa naredbom da ostane u sklopu flote u Sevastopolju, Jarigin se vodio naređenjem koje je stiglo iz Severne flote, te je isplovio i prošao kroz Bosfor bez izdavanja zvaničnog upozorenja turskim vlastima. Ankara u tom trenutku nije želela da zaustavlja nosač i „Kuznjecov“ je uspešno stigao u Murmansk.

„Odlazak iz Crnog mora je bio istovremeno i očekivan i neočekivan. Svi su znali da je neophodno otići, ali niko nije znao kada. Zbog toga, onog trenutka kada je stigla komanda za isplovljavanje, svi su s nestrpljenjem povikali ’Razumem!‘“ i ispunili zadatak — dovezli brod na sever‘“, ispričao je Jarigin.

Da je nosač ostao u Ukrajini, dodao je on, njegova sudbina bi bila slična nosaču „Varjag“, njegovom „polubratu“. Naime, taj brod je Ukrajina još 1993. prodala Kini. Prvenstveno namera Kineza je bila da ga pretvore u luna-park, međutim potom su odlučili da ga obnove pa su ga od 2012. godine uvrstili u flotu pod nazivom „Laonin“. On je ujedno trenutno i jedini kineski nosač aviona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala