Kakve reforme očekuju Kubu

Sputnjik intervju - Zafirović i Lalić
Pratite nas
Kuba ne može biti predmet sporenja Istoka i Zapada kao šezdesetih godina prošlog veka pošto se geopolitička slika sveta značajno promenila. SAD ne strahuju od ruskog uticaja na Kubi jer u ovom trenutku imaju veću brigu, a to je gubitak svog uticaja na Bliskom Istoku.
Kuba, zastava na pola koplja - Sputnik Srbija
Kuba: Počela devetodnevna žalost, studenti viču „Ja sam Fidel“

Kuba će morati da se okrene Americi jer je ona njen prirodni saveznik. Istovremeno, Kuba je za Amerikance raj na zemlji koji im se pri tome nalazi takoreći ispred nosa i ne košta puno, smatraju sagovornici Sputnjika, dopisnik RTS iz Vašingtona Nenad Zafirović i nekadašnji dopisnik Večernjih novosti sa Kube Borislav Lalić.

Oni veruju da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp korigovati svoju politiku prema Kubi kada bude i zvanično inaugurisan.

Novi šef SAD je Fidela Kastra nazvao diktatorom koji je ugnjetavao svoj narod, a Zafirović ukazuje da je Ambasada SAD u Havani jedna je od retkih ambasada koja nije spustila zastavu na pola koplja kada je Kastro umro.

„Možda to ukazuje kakva će biti nova američka politika. Ipak, sačekajmo da Tramp izabere svoj tim, od čega će mnogo toga zavisiti“, kaže Zafirović.

Lalić ne dovodi u pitanje odnose SAD i Kube. On smatra da može doći do usporavanja, ali nikako do obustavljanja. On ukazuje da Trampa ne treba shvatiti previše ozbiljno i napominje da je Tramp već odustao od nekih predizbornih obećanja.

Američka i Kubanska zastava - Sputnik Srbija
Kuba poziva SAD: Ukinuti sankcije bezuslovno

„On je izjavom da je Kastro diktator verovatno hteo da se oduži Kubancima koji su glasali za njega“, objašnjava Lalić.

Kuba je pod američkim sankcijama bila više od 50 godina, a naši sagovornici kažu da Barak Obama nije bio tako dobronameran, pa da je rešio da normalizuje odnose sa Kubom, niti se Vašington prodobrio, nego je politička elita shvatila da su pritisci, sankcije i pokušaji atentata na Kastra uzaludni. Patio je kubanski narod, a Kastro je postajao sve popularniji.

To što se u Ujedinjenim nacijama svake jeseni glasalo za ukidanje sankcija Kubi i što su za ukidanje bili svi osim SAD i Izraela takođe ukazuje da je vreme za normalizaciju odnosa. Sa druge strane, Amerikanci su shvatili da je proces tranzicije počeo i da će ići sve brže i brže i sad žele da budu prisutni u tom procesu i da učestvuju u reformama.

Lalić smatra da SAD žele da primene američke vrednosti i demokratiju na Kubu, da žele da povrate svoj uticaj na ostrvu, ali shvataju da je došlo novo vreme.

Sagovornici Sputnjika ukazuju da aktuelni predsednik Kube Raul Kastro ima 85 godina i da su promene neminovne. Zafirović očekuje da će Amerikanci, kao i do sada, bočnim kanalima probati da utiču da se stvori novo političko jezgro na Kubi koje bi izrodilo naslednika Kastrovih.

„Amerikanci već 50 godina pokušavaju da utiču na političke prilike na Kubi. Međutim, Amerikancima je sada veći problem kako da povrate svoj uticaj na Bliskom istoku, kako da vrate Siriju u svoj politički okvir što će veoma teško ići“, kaže Zafirović.

Sednica rusko-kubanske međuvladine komisije - Sputnik Srbija
Kuba se okreće Rusiji

Kuba je pred promenama, one će se verovatno odvijati postepeno. Ona je rajski tropski vrt u koji će dolaziti američki turisti, a sa njima i dolari. Zatim dolaze diplomate, pa špijuni, pa kapital. I tako će se postepeno menjati Kuba. Američki privrednici su još pre trideset godina pravili spiskove ko će biti prvi i ko će dobiti biznis na Kubi kad se ukine blokada, saglasni su Lalić i Zafirović.

„Velika je dilema kako sprovesti reforme, a sačuvati socijalizam. Oni misle da je moguće da komunistička partija ostane na vlasti, a da se uvede tržišna privreda. Kubanci navode primer Kine“, kaže Lalić, a Zafirović dodaje da Kubanci nisu Kinezi.

Zafirović zaključuje da američki mediji emituju sve više pozitivnih reportaža sa Kube, što ukazuje da se američka javnost priprema za drugačiji odnos prema Kubi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala